open-navfaktor-logo
search
Turneja
U Mostaru otvorena Izložba "Tri života Sarajevske hagade"
Izložba se nakon Mostara seli u Trebinje, Doboj, Zenicu, Banja Luku, Tuzlu
07.06.2019. u 21:58
get url
text
Izložba o hagadi, Mostar
Izložba o hagadi, Mostar

Izložba "Tri života Sarajevske hagade" otvorena je večeras u Galeriji "Mujaga" u Mostaru. Izložbu su organizirali Američki kutak Mostar i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz potporu Ambasade SAD-a u BiH.

- Izložba opisuje životni put Sarajevske hagade od njenog nastanka u Španiji sredinom XIV. stoljeća preko putovanja Evropom, odnosno kratkotrajnog boravka u Italiji početkom XVII. stoljeća do konačnoga pronalaska novoga doma u Sarajevu, krajem XIX. stoljeća – istaknula je tokom otvaranja izložbe načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskoga muzeja BiH Ana Marić.

Dodala je kako je ovo početak bh. turneje za Sarajevsku hagadu te da se nakon Mostara izložba seli u Trebinje, Doboj, Zenicu, Banja Luku, Tuzlu itd.

Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-historijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Jevreja.

Sama hagada (hebrejski priča, kazivanje) je jevrejski liturgijski tekst koji se čita tokom obrednog obroka -sedera, na početku obilježavanja jevrejskog praznika Pesaha kojim se obilježava Izlazak, oslobođenje Izraelaca nakon četiri godine dugog zatočeništva u Egiptu.

Hagada je namijenjena da se koristi u obitelji, a čine je odlomci Tanakha, Midraša i Talmuda, zajedno s himnama i blagoslovima koji se recitiraju uz vino i beskvasni kruh, prilikom pranja ruku i na kraju jela.

Autori izložbe "Tri života Sarajevske hagade" su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.

- Predanje čitanja tekstova iz hagade u krugu obitelji doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i historijskom značaju zauzima vodeće mjesto. Izložbu upotpunjuju minerali od kojih se prave boje korištene za oslikavanje srednjovjekovnih rukopisa, te dokumenti o putovanju Sarajevske hagade u Beč, gdje je po prvi put izvršena njena stručna analiza - napisao u osvrtu na izložbu dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.

U periodu od XIII. do XV. stoljeća, hagada je bila jedna od najčešće izrađivanih iluminiranih knjiga za Jevreje srednjovjekovnoga svijeta. Sadržajno relativno skromna, hagada je bila posebna prigodna za iluminaciju.

Izložba će ostati otvorena sedam dana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.