open-navfaktor-logo
search
Kulturna manifestacija
U Mostaru otvorene 102. Šantićeve večeri poezije
Tradicionalna kulturna manifestacija "Šantićeve večeri poezije" u organizaciju kulturnih društava "Prosvjeta" i "Gusle" po 102. put večeras je otvorena u Vladičanskom dvoru u Mostaru, javlja Anadolija.
04.10.2021. u 20:48
get url
text

Manifestacija se ovog puta sastoji od osam programa i s obzirom na dolaske kulturnih radnika iz zemalja regiona, ima međunarodni karakter.

Cilj je prema riječima organizatora, sačuvati sjećanje na lik i djelo najvećeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića - utemeljitelja savremene kulture u gradu na Neretvi.

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da ga sretnim čini to što je veliki broj uglednih ljudi na jednom mjestu i danas okupila veličina kakva je Aleksa Šantić.

- Ona nas tradicionalno okuplja na Šantićevim večerima, i to najviše zahvaljujući neumornom radu Prosvjete. Hvala vam. I dalje budite marljivi i uporni. Poruke velikog Alekse su aktualne i danas. Ohrabrujuće su i ljudske. Obaveza svih nas je da njegujemo dobre odnose u Mostaru i gradimo prosperitetnu budućnost. I zato ću i dalje biti partner manifestacije - poručio je Kordić.

Otvaranju je prisustvovala i Ana Brnabić, premijerka Srbije.

 

Jedan od događaja u sklopu "Šantićevih večeri poezije" će se održati u Manastiru Žitomislić, a jedan i tradicionalno u galeriji u Nevesinju.

Na zatvaranju će se uručiti Šantićeve nagrade, koje se dodjeljuju svake tri godine za najbolje novo djelo na jezicima južnih Slavena.

Kao i ranijih godina, delegacije su prije otvaranja posjetile grob Alekse Šantića na Bjelušinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.