open-navfaktor-logo
search
Bitunja kod Stoca
U planu i spomen-soba: Na rodnoj kući Alije Isakovića bit će otkrivena spomen-ploča
Svečano otvaranje spomen-ploče na rodnoj kući književnika Alije Isakovića (1932.-1997.)  bit će upriličeno 30. novembra u Bitunji, kod Stoca (općina Berkovići) u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
28.11.2020. u 10:14
get url
text

- U sadašnjoj fazi Društvo pisaca će samo otkriti spomen ploču na rodnoj kući. U perspektivi ima ideja da se formira udruženje koje bi vodilo računa o čuvanju djela Alija Isakovića - kaže predsjednik Društva pisaca književnik Hadžem Hajdarević, dodajući da je jedan od glavnih zagovornika ideje profesor Alija Pirić.

On je također kazao da u perspektivi postoji mogućnost da se u dogovoru sa sadašnjim nosiocima stanarskog prava u kući napravi i spomen-soba Alije Isakovića.

- Sve je to otvoreno. U svakom slučaju važno je da se otkrije ta spomen-ploča. I bilo bi dobro ne samo Aliji Isakoviću nego da se mnogim drugim bh. piscima, tamo gdje postoje realni uvjeti, da se već mapiraju te tačke odakle dolaze i na koji način su ušli u bh. književnost - kazao je Hajdarević u izjavi za Fenu.

U programu svečanog otkrivanja spomen-ploče, pored članova Društva pisaca BiH i porodice književnika Alije Isakovića, sudjelovat će i njegova rodbina, prijatelji i poštovaoci književnog i ukupnog životnoga djela Isakovića. Ceremonija okrivanja spomen ploče zakazana je za 12 sati.

Alija Isaković (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932. - Sarajevo, 14. mart 1997.) bio je pisac, romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti. Bio je i geološki tehničar, TV-scenarist, urednik časopisa "Život", urednik edicije Kulturno naslijeđe BiH u sarajevskoj "Svjetlosti".

Priredio je više djela muslimanskih pisaca i prvu antologiju muslimanske književnosti "Biserje" 1972., prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca "Hodoljublje", zbornik radova "Hasanaginica", anegdote o Nasrudin-hodži te romane "Sunce  o desno rame", "Pobuna materije", zbirku priča "Taj čovjek" i brojna druga djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.