open-navfaktor-logo
search
Festival
U Zemaljskom muzeju ovog četvrtka pogledajte svjetlosnu instalaciju bosanskog ćilima
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od četvrtka 30. novembra pokreće akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo. 
29.11.2023. u 14:08
get url
text

Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetitelji od 18.30 do 22 sata moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima.

Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe.

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" prezentira arheološki materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja sa područja kontinentalne Hrvatske, sa kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja.

Posebno je zanimljiva atraktivna postavka "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka", koju Zemaljski muzej BiH organizuje sa Japan Foundation i Ambasadom Japana.

Ovog četvrtka posjetitelje će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo, bosanski ćilim.

Taj jedinstveni "komad umjetnosti" načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj.

Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji sa naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku – svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine.

Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica.

Naravno, izlazak četvrtkom u Muzej namijenjen je posjetiteljima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki.

Festival svjetla Sarajevo održava se u Zemaljskom muzeju BiH od 25. novembra 2023. do 1. marta 2024.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.