open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Udruženje rediteljica i reditelja BiH: Antonio Beus obmanjuje javnost i Vladu Federacije BiH
Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine demantuje navode (nepotpunog) Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji su se pojavili u medijima 12. septembra, a u vezi su s njihovim aktivnostima.
13.09.2023. u 09:40
get url
text

VEZANI TEKST - UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo podnosi krivičnu prijavu protiv Nedima Karalića

- Saopćenje predsjednika Upravnog odbora Antonia Beusa je još jedna u nizu obmana javnosti i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te još jedna medijska dimna bomba koja za cilj ima sakriti brojne nezakonitosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Naše udruženje je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju Sarajevo ponište iz niza razloga, a u skladu sa datim ovlaštenjima, našu inicijativu je potpisao sekretar.

Nakon što su određene produkcijske kuće uložile prigovor i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila sporne odluke, informisani smo da je Fondacija za kinematografiju Sarajevo uprkos odluci Vlade FBiH, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć.

 

Dakle, objave o pokretanju krivične prijave protiv generalnog sekretara Udruženja reditelja i rediteljica imaju za cilj da se zataška zloupotreba Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Udruženje rediteljica i reditelja BiH želi da informiše javnost o nizu nezakonitih radnji predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, te u prilogu dostavljamo samo dio koji se tiče razloga za obaranje posljednjeg konkursa za raspodjelu sredstava.

Dajemo punu podršku Vladi Federacije BiH koja je jednoglasno krenula u obračunavanje sa kriminalom u Fondaciji - istakli su iz Udruženje rediteljica i reditelja BiH - Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Dino Mustafić, Selma Spahić, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović, Srđan Vuletić, Pjer Žalica i Jasmila Žbanić.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju donio je odluku o podnošenju krivične prijave protiv sekretara Udruženja rediteljica i reditelja BiH Nedima Karalića, koji je, kako je istaknuto iz Fondacije, "predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja rediteljica i reditelja BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa Vladi Federacije BiH".

Istakli su da Karalić još od marta 2022. nije ovlašteni potpisnik Udruženja rediteljica i reditelja BiH te da je doveo u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim takmičenjima korisnika sredstava Fondacije za kinemtografiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.