open-navfaktor-logo
search
Materijalizam
Umjetnik Almir Dervišević u Hagu će imati postavku koja simbolizira kavez u kojem su zarobljeni mir, pravda, istina...
Konceptualni umjetnik Almir Dervišević najavio je za kraj maja u Den Hagu postavku novog djela kojim želi ukazati na to da su mnoge univerzalne vrijednosti (poput mira, pravde, ljubavi, istine) materijalizirane i kao takve zarobljene (ograničene), a sve zarad posvećenosti interesima i robovanja samo tim interesima.
14.05.2023. u 13:06
get url
text
Kavez
Kavez

- Čovječanstvu je potrebna dematerijalizacija. Da bismo uopće taj proces započeli potrebno je da stvari i pojave, koje nas okružuju, prije svega nazovemo pravim imenom, da utvrdimo naše trenutno stanje, našu stvarnost i istinu koja će nas povesti u proces oslobađanja - kazao je za Fenu Dervišević.

Potrebno je, kako je kazao, okrenuti se istini dok još imamo vremena. Pri tom misli na društvo općenito jer "svi smo žrtve pohlepe, bezosjećajnosti, oholosti, laži, sebičnosti koja je sve izraženija a posebno zastupljena u vladajućim svjetskim silama i kod onih koji to žele da budu".

Dervišević precizira da njegovo novo djelo čini jedan kavez u koji je ispisao univerzalne vrijednosti kao što su mir, pravda, ljubav, istina, solidarnost, zajedništvo, ali i religioznost, duhovnost, znanje i nauka. Na taj način ukazuje da su sve te vrijednosti zatočene. Pored kaveza, na jednoj ploči koja je slobodna u prostoru, ispisao je (nabrojao) neke od materijalnih stvari, koje su na prodaju kao što su oružje, lijekovi, hrana, gas, nafta ...

U centralnome dijelu kaveza nalazi se ogledalo koje je tu da, zapravo sve nas pojedinačno, potakne na samokritičnost, na samopropitivanje o našem odnosu, našoj ulozi i odgovornosti u opisanome procesu, stanju, spram opisanoga problema materijalizacije civilizacije (društva).

- Želja mi je da nas to djelo sve potakne na razmišljanje o vlastitom doprinosu dematerijalizaciji društva, posebno vlastitoga života. Nadam se da će to biti neka polazna tačka koja može biti povod činjenju djela u procesu dematerijalizacije vlastitog načina života što će konkretno utjecati i na promjene u društvu - naglasio je.

To djelo Dervišević namjerava postaviti ispred zgrade Međunarodnoga suda za pravdu u Den Hagu i apelirati "da se kao takav sud posveti više i maksimalno toj problematici čovječanstva".

- Želim da vjerujem da im je zaista cilj pravda. Želim da vjerujem da i oni, kao takva institucija, nisu materijalizovani i stavljeni u službu onih koji ono što je lijepo, zdravo, čestito... drže zatočenim. Kako god da bilo, mi moramo dalje. Mi se moramo kretati u pravcu oslobođenja. I jedna linija proizlazi iz jedne male tačke čiji zbir, u prostoru i kroz vrijeme, čini upravo tu liniju - naglasio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.