open-navfaktor-logo
search
Austrija
Upis u online knjigu žalosti i sjećanja na akademika Dževada Karahasana
Bosansko akademsko društvo u Austriji omogućilo je upis u online knjigu žalosti i sjećanja na akademika prof. dr. Dževada Karahasana.
27.05.2023. u 20:02
get url
text

VEZANI TEKST - Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu: Ukopan u haremu Ali - pašine džamije

- Dragi prijatelji, sve nas je duboko pogodila iznenadna smrt našeg književnika, suosnivača i prvog predsjednika Bosanskog akademskog društva u Austriji Dževade Karahasana. Književni svijet je izgubio veličinu, za koju će još dugo ostati prazan prostor. Svi njegovi prijatelji, prijatelji njegovih romana i djela mogu da se upišu u knjigu sjećanja, koja će ostati u arhivi njegove porodice i našeg (njegovog) Društva - navode iz Bosanskog akademskog društva u Austriji.

Upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika prof. dr. Dževada Karahasana dostupan je na linku https://www.bhakademiker.org/bs/dzevad-karahasan-knjiga-sjecanja/ 

Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 70. godini. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a ukopu je prisustvovao veliki broj građana i javnih ličnosti.

Dževad Karahasan je bosanskohercegovački i jedan od najznačajnijih evropskih autora.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, dobitnik je više nagrada za književni rad. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. 

Rođen je u Duvnu (današnji Tomislavgrad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.