open-navfaktor-logo
search
Kamerni 55
Upriličena komemoracija Mirsadu Tuki: Bio je dobra duša i istinski gošpar
U prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega, danas je u Kamernom teatru 55 upriličena komemoracija za glumca Mirsada Tuku. Dženaza je u 14.30 sati na gradskom groblju Bare.
13.07.2023. u 13:56
get url
text

Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55, kazao je da je "Mirsad Tuka u Kamernom ostavio veliki trag i kao prijatelj i kao glumac".

- Želim izraziti saučesće svima koji su ga voljeli ili bolje da kažem svima koji ga vole i dalje. Bio je sjajan kolega i partner na sceni, pun poštovanja prema svakome. Bio je istinski ljubitelj teatra sa nevjerovatnom disciplinom i nikada od njega nisam čuo nijednu lošu riječ o bilo kome. Bio je istinski gošpar - kazao je Alihodžić. 

Dino Tuka vrlo emotivnim govorom oprostio se od svog tate Mirsada.

- Dragi tata, nikada se nisi volio eksponirati u javnosti pa si tu osobinu prenio i na mene, ali eto dođe trenutak da i ja, koliko god mom introvertnom biću to bilo teško, stanem na ovu scenu kojom si vladao i kojoj si se divio i uputim posljednji pozdrav. Znam koliko si volio ovu scenu, govorio si da ovdje nema skrivanja od publike. Ja je teško zamišljam bez tebe. Svaki put si na sceni bio neprepoznatljiv, majstore, a to je vještina velikih. Nedavno si se šalio sa Senadom Bašićem da samo veliki glumci imaju mogu imati velike bolesti. I eto, dođe i uze te, ta tvoja velika bolest - između ostalog kazao je Dino.

 

Njegov brat Mak naglasio je da je Mirsad bio "tata kakav se samo može poželjeti". 

- Uvijek nasmijan, pun sreće. Naravno, i ljut kada treba. Nikada neću zaboraviti naša večernja ponavljanja scenarija po ko zna koji put da bi ti bio siguran da si prvak kakav jesi. Uvijek sam bio ponosan što mi je tata bio takav, kavalir kakvih više nema. Volio si i poštovao sve, svaku travkicu, nebo, ljude. Mirsade, legendo, Tuka - poručio je Mak. 

Reditelj Aleš Kurt naglasio je da nema sumnje da će Mirsad Tuka, nakon svega što je uradio, "ostati u našim sjećanjima, i pričama".

- Ali mi tek shvatimo šta je smrt kada neko od voljenih osoba ode. Smrt nije najveći gubitak, gubitak je ako neko nije živio, nije ništa dao. Mirso je jako puno dao. Bio je jako vrijedan. Prihvatio je zadatke koje je malo ko prihvatio. Širio je pozitivnu energiju - između ostalog kazao je Kurt.

Spisateljica Indira Kučuk Sorguč, prijateljica Mirsada Tuke, naglasila je da je bio "pun respekta prema drugom, vječiti zanesenjak, veliki dječak u svijetu filmske i teatarske čarolije".

- Moj drug. Istinski strasnik u glumištu, za mene od prvog viđenja na sceni - bard. Otišao si na isti dan i na isti način uz nezaboravan osmijeh i optimizam duše, kao i tvoj prijatelj, generacija, dobričina, Žan Marolt (1964-2009). Otišao si na dan duboke tuge, na dan kad su otišli i oni koji su danas mogli biti očevi i djedovi. Na 11. juli - kada se duše nas još pomalo živih samo što ne rasprsnu u milion neuhvatljivih i nesastavljivih komadičaka. U tvojim očima se zrcalila vječna zaljubljenost u glumu, ne mogu reći ni u svoj posao ni u poziv, nego u taj unutarnji zov, potrebu, tvoj istinski smisao života uz prekrasnu porodicu kojoj si podjednako kao glumi dao sebe. Vječiti zanesenjače, dobra dušo našeg umjetničkog neba, dragi prijatelju, ovo nije kraj. Jer kraja zapravo i nema. A ima zvijezda. Pridružio si se svome Žanu, na putu od scenskog gnijezda do besmrtnih zvijezda - naglasila je Kučuk Sorguč. 

Podsjetimo, Mirsad Tuka je 11. jula preminuo u 59. godini, nakon duge i teške bolesti. Iza njega je ostala supruga Nermina i sinovi Dino i Mak. 

Od 1996. godine bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih se izdvajaju predstave "Hasanaginica" Nijaza Alispahića, "Žaba" Elmira Jukića, "Sjećaš li se Dolly Bell?" Kokana Mladenovića, "Tri sestre" Pjera Žalice, "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića, "To" Alije Isakovića, "Poljska konjica" Marka Vešovića...
 
Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: "Nafaka", "Sve džaba", "Remake", "Ostavljeni", "Warriors", "Cirkus Kolumbija", "Underground", "Sabina K.", "Vojna akademija", "Lud, zbunjen, normalan" i drugi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.