open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Uvode li se novi porezi: Usvojen Nacrt zakona o kinematografiji, šta je njime predviđeno
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu i pored niza zamjerki usvojen je Nacrt zakona o kinematografiji i audiovezuelnom stvaralaštvu FBiH čiji je predlagač zastupnik Husein Rošić (SDA). 
27.10.2021. u 15:02
get url
text

Uslijedit će javna rasprava u narednih 60 dana.

Rošić je objašnjavajući nacrt kazao kao je u Federaciji neophodno formirati audiovizuelni centar kako bi, između ostalog, mladi ljudi mogli napredovati, snimati filmove.

Finansiranje iz donacija 

- Trenutno imamo Fondaciju za kinematografiju koja se finansira iz donacija, i imamo Filmski centar Sarajevo. Nije sistemski uređen finansijski aspekt. Zakon o filmskoj djelatnosti je donio samo Kanton Sarajevo. Republika Srpska je svoj zakon o kinematografiji donijela 2009. godine i usklađen je sa zakonom iz Republike Srbije - rekao je Rošić.

Uslijedila je rasprava u kojoj je najprije učešće uzeo zastupnik Mirsad Čamdžić (Naša stranka). On je kazao kako je zakon potreban. Uočio je da je dobrim dijelom prepisan iz Republike Hrvatske, uz konstataciju "da stručne službe neće morati prevoditi na hrvatski".

Adis Arapović je bio iznenađen da je inicijativa za nacrt zakon nastala prije mjesec dana i da se nacrt vrlo brzo našao na dnevnom redu.

- Zakon je naprasno došao na dnevni red. Podsjećam da u ovom momentu ima 50-ak projekata da dođu na dnevni red. Obaveza je da predsjedavajući te tačke stavi na dnevni red, a do nas je hoće li proći. Imam djelimične primjedbe na predloženi nacrt. Nije dobro raspravljati o zakonu o kojem se niko nije izjasnio. Mi nemamo očitovanje Vlade FBiH, nemamo očitovanje od strukovnih udruženja, filmskih radnika, kablovskih operatera, onih koje ova materija najdirektnije dotiče. Generalna opaska je u vezi sa fiskalnim procjenama, ovaj zakon praktički likvidira dva organa uprave Filmski centar Sarajevo i Fondaciju za kinematografiju, a uspostavlja novi organ uprave i vrlo detaljno je razrađeno uspostavljanje audiovizuelnog centra naspram finansiranja - govori Arapović. 

Smatra da je finansiranje kritična tačka ovog zakona.

Oporezivanje uvoznika računarske opreme 

- Imam ozbilje primjedbe jer se na mala vrata uvode novi porezi. Zbog toga je bilo bitno čuti one koji će biti oporezivani. Ovaj zakon uvodi naknade za audiovizuelnu djelatnost i mnogo toga još, a to je eufemizam za novo oporezivanje. Ovaj zakon, između ostalog, najavljuje oporezivanje svih uvoznika računarske i audiovizualne opreme. Dakle, svi uvoznici telefona će plaćati, kako razumijem naknadu, da bi se preko te, i sličnih naknada, finansirao novi centar za audiovizuelnu djelatnost. Uvođenje novih poreskih opterećenja za uvoznike i privrednike bilo koje vrste je nešto o čemu se mora debelo promišljati. Treba napraviti javnu sveobuhvatnu raspravu - dodao je Arapović.

Zastupnici su nakon rasprave usvojili Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.