open-navfaktor-logo
search
Uspješna godina
Više od 200 realiziranih programa: BKC TK "pod svoj krov" stavio čak 50 ustanova i udruženja sa 5.000 članova
Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona (TK) i u 2023. godini je potvrdio epitet najaktivnije ustanove kulture u TK. U godini u kojoj je obilježena 26. godišnjica od osnivanja BKC-a TK realizovano je 214 programa i događaja, od kojih značajan dio u vlastitoj produkciji, istaknuto je na press konferenciji ove ustanove kulture.
28.12.2023. u 08:13
get url
text
BKC TK
BKC TK

Na velikoj sceni BKC-a su organizovana su 62 događaja od koji je 21 pozorišna predstava te 41 manifestacija među kojima i brojni festivali i tradicionalne godišnje dodjele nagrada najboljim učenicima, sportistima...

Održano je i 18 koncerata na kojima su nastupila i velika imena regionalne i domaće muzičke scene kao što su Amira Medunjanin, Divanhana, Frajle, Nešo Galija, Goca Tržan, Maya Sar & Cubismo i drugi.

U okviru Kongresne djelatnosti realizovano je više od 100 događaja među kojima su razni seminari, radionice, sastanci, sjednice, javne tribine, naučni skupovi, press konferencije i drugi događaji. U 2023. godini organizovane su i 22 promocije knjiga, 16 izložbi i šest filmskih produkcija.

Iz vlastite produkcije BKC-a vrijedi istaći organizaciju 12. međunarodnog bijenalnog festivala minijature, koji je okupio više od 100 učesnika iz cijelog svijeta, četvrte Dane evropskog naslijeđa TK, četvrte Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, treće Dane sjećanja na genocid u Srebrenici, Dane BKC-a kojim je obilježena 26. godišnjica od osnivanja ustanove, organizaciju prvog solističkog koncerta talentovanog dječaka Ajdina Osmanovića i druge događaje.

Kao suorganizator JU Bosanski kulturni centar TK je bio partner u organizaciji Festivala sevdalinke, Međunarodnog takmičenja harmonikaša, koncerta "Večer sevdaha uz saz", izvedbi predstave "Hanka", Evropske noći teatra, više godišnjih koncerata kulturnih umjetničkih društava i plesnih klubova i nekolicine drugih događaja.

- BKC TK je ponosan i na značajan doprinos u organizaciji i kreiranju programa kojima su obilježeni značajni datumi kao što su Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 2. Korpusa Armije RBiH - navode iz ove ustanove.

U 2023. godini JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona kreirao je novu platoformu za saradnju kome je pristupilo više od 50 organizacija, ustanova, obrazovnih i drugih institucija, društva, saveza, ansambala i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv za saradnju s JU BKC TK. Cilj ove platforme je umrežavanje više organizacija i pojedinaca koji će na novim principima saradnje, bez dodatnih materijalih ulaganja, zajednički realizirati projekte čime će sve strane imati priliku podići nivo vlastite produkcije, ali i dodatno obogatiti kulturno-umjetničku scenu u TK.

- Naš najveći ovogodišnji uspjeh je potpisivanje sporazuma sa 50 različitih ustanova, institucija i pojedinaca u oblasti kulture. Svi oni su sada pod krovom BKC-a, a imaju više od 5.000 članova. To znači nove programe, produkciju, mogućnost stvaranja programa širom TK. Među tih 50 ustanova neke su i van TK, što je dokaz da se ovaj lijep iskorak čuo i dalje - rekao je direktor BKC-a TK Sead Muminović.

Direktor Sead Muminović

U ovoj godini su, ističu iz BKC-a, okončani višegodišnji sporovi i u funkciju su stavljeni prostori restorana, te prostor u kojem je odnedavno smješteno Odjeljenje za edukaciju BKC-a.

- Zadovoljstvo nam je i što je Bosanski kulturni centar postao dom za Srednju savremeno-umjetničku školu, Muzičko obrazovni centar "Lege Artis" i nekoliko udruženja i kreativnih stvaralaca. BKC TK programsku godinu tradicionalno završava Svečanim novogodišnji koncertom koji realizuje sa mješovitim horom Lege Artis Tuzla. Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u četvrtak, 28. decembra 2022, u 19 sati. Ulaz je slobodan - navode iz BKC-a TK.

Naredne godine bit će obilježeno 70 godina od otvaranja Radničkog doma "Moša Pijade", u čijem objektu se sada nalazi BKC TK, pa u ovoj ustanovi planiraju, pored realizacije tradicionalnih manifestacija, podići i nivo vlastite produkcije i koprodukcije. Prvi takav projekat, najavili su, već je započeti rad na pozorišnoj predstavi "Ljubav Omera i Merime" koji zajednički realizuju Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom "Savremeno-umjetničkom školom" Tuzla i Udruženjem "Mladi Tuzle", a čija će premijera biti u martu 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.