open-navfaktor-logo
search
BNP Zenica
Za penzionere besplatna izvedba predstave "Tri dana"
U okviru manifestacije Noć teatra u BiH koja se obilježava širom Bosne i Hercegovine, izvedba predstave "Tri dana" prema tekstu Romana Sikore, u režiji TanjeMiletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će besplatna za penzionere.
15.11.2023. u 17:23
get url
text

Izvedba je na repertoaru u subotu, 18. novembra u 20 sati u Zeničkom pozorištu, a svoje besplatne ulaznice penzioneri mogu preuzeti u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz pokazivanje čeka od penzije.

Od svoje premijerne izvedbe, predstava je osvojila sedam nagrada učešćem na pet pozorišnih festivala. 

- Priča prati Gospodina B, koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog "uspješnog" života. Ovakav princip dedramatizacije, dakle: retrospekcija i najave onoga što ćemo gledati, dramaturški je model koji je često koristio Bertolt Brecht u svojim komadima. Upotreba takvog modela kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču i teže poistovjećivanje sa glavnim likom. Upravo to i jeste cilj u ovoj predstavi: ne saosjećati sa Gospodinom B, nego se istinski zapitati kakav je to svijet iz kojeg on dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina - kazala je dramaturginja Nedžma Čizmo.

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za
scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.