open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zašto je tako malo ljudi prisustvovalo komemoraciji Marku Vešoviću?
Komemoracija književniku Marku Vešoviću, koju su jučer u Narodnom pozorištu Sarajevo zajednički organizirali P.E.N Centar i Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, protekla je uz veoma mali broj onih koji su došli da mu odaju počast.
01.09.2023. u 10:54
get url
text

VEZANI TEKST - U Sarajevu održana komemoracija književniku Marku Vešoviću

Fotografija poluprazne sale Narodnog pozorišta otvorila je mnoge rasprave na društvenim mrežama, a generalno pitanje koje se provlači jeste: "Kako je moguće da je došao tako mali broj ljudi?"

Predsjednik P.E.N. Centra Asmir Kujović kazao je za Faktor da "su na vrijeme obavijestili javnost, ali i svoje članove".

- Regularno smo poslali svim našim članovima, to je oko 150 email adresa. Objavljeno je i na društvenim mrežama. Poslali smo obavještenje i medijima. U sedmici kada je Marko preselio većina nas je bila van Sarajeva, zbog toga je komemoracija održana sedam dana poslije sahrane. Bilo je prijedloga i da je održimo u septembru, ali ipak smo se dogovorili da je bolje sada. Šta se dogodilo pa je došao tako mali broj ljudi? Dobra većina naših članova je opravdano odsutna, neki su van Sarajeva, a neki nisu mogli doći iz zdrastvenih razloga – pojašnjava Kujović.

Dodaje da će Filozofski fakultet u Sarajevu vjerovatno u septembru upriličiti komemoraciju Vešoviću, te da će mu P.E.N. Centar u narednom periodu upriličiti omaž.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.