open-navfaktor-logo
search
Sramota
Zbog učešća SARTR-ove predstave RTRS odbio medijski podržati banjalučki Teatar fest
Javni servis Republike Srpske saopćio je da je odustao od praćenja Teatar festa koji se trenutno održava u Banjoj Luci zbog predstave Sarajevskog ratnog teatra koja je u takmičarskom programu festivala, piše Buka.
09.06.2023. u 15:06
get url
text

- Televizija Republike Srpske kao Javni medijski servis RS-a podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u RS-u. Ne postoji niti jedna inicijativa od općeg društvenog značaja koju Javni servis nije medijski podržao - navodi generalna direktorica RTRS-a Dijana Milanković.

Dodaju da je RTRS dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta RS-a što podrazumijeva da kontinuirano prate sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta.

VEZANI TEKST - Posveta Ukrajini: SARTR i Ullysees teatar rade predstavu "Othello" Williama Shakespeara

- Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest - istakla je Milanković.

Milanković kaže da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji".

- Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad.

U augustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH. Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa.

RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta RS - rekla je Milanković.

Zanimljivo je da je RTRS 19. aprila 2023. godine objavio informaciju o selekciji ovogodišnjeg Teatar Festa gdje se navodi cjelokupan program kao i da će jedna od predstava biti SARTR-ov komad.

Isti dan je i Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, objavila na Twitteru post o tome da će ova predstava biti igrana na festivalu.

„I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, NPRS na Teatar fest poziva sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL sa ratnim zastavama?!“

Riječ je o drami Ivora Martinića koja je premijerno je izvedena 2011, a već 2012. godine je Sarajevska publika, u okviru Festivala MESS, imala priliku pogledati predstavu nastalu prema ovom tekstu, u izvođenju hrvatskog pozorišta ZKM. Autor teksta je tom prilikom nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.