open-navfaktor-logo
search
Za 136. rođendan
Zemaljski muzej 1. februara otvara novu stalnu izložbu "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine"
Zemaljski muzej BiH 1. februara slavi 136. rođendan i tim povodom najavio je otvaranje nove stalne izložbe "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", koja će biti predstavljena javnosti u Odjeljenju za prirodne nauke. 
24.01.2024. u 18:35
get url
text

Prvi je to put u stogodišnjoj historiji Muzeja da su na jednom mjestu prezentirane sve dosad otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

- Bosna i Hercegovina je centar raznolikosti evropske herpetofaune, koju čine najmanje 53 autohtone vrste: 9 repatih vodozemaca, 13 žaba, 14 zmija, 4 kornjače i 13 guštera. Skoro polovina vrsta (40 posto) pokazuje određeni nivo endemizma, od čega su najčešći endemi Dinarida ili južnog dijela Balkanskog poluotoka. BiH se posebno ističe kao regija od posebnog značaja za zmije otrovnice (engl. Important Viper Areas – IVA), za petrofilne zajednice guštera te kao stanište evolutivno jedinstvenih vrsta poput čovječije ribice - istakli su iz Zemaljskog muzeja BiH.                                       

Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH" prikazuje sve vrste u njihovim prirodnim staništima na teritoriji BiH koje su otkrivene do 2024. godine.

- Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam unutar istih. Većina (75 posto) izloženih vrsta stvorena je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim životinjama. Selektovani uzorci iz herpetološke kolekcije su skenirani upotrebom 3D skenera, zatim postupkom remodeliranja "oživljeni". Na ovaj način su životinje u izložbi zapravo "oživljeni" modeli uzoraka iz kolekcije ZMBiH. Izložba pokazuje raznolike skupine životinja i vrlo zanimljive eksponate: od najmanjeg evropskog kičmenjaka (kratkonogi gušter) do četvrtog najvećeg gmizavca na svijetu (sedmopruga usminjača).

Uz njih će posjetioci također moći vidjeti i originalno sačuvane životinje u tzv. flakonima, tj. posudama s naučnim uzorcima, a koje su dio bogate herpetološke kolekcije, kao i iznimno rijetke fosile zmije i daždevnjaka. Izložba je upotpunjena dvojezičnim legendama, interaktivnim (taktilnim) kutkom, kao i namjenski razvijenom aplikacijom za one koji žele saznati više - pojasnili su iz Zemaljskog muzeja. 

Autor izložbe je Adnan Zimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.