open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
"Zemaljski muzej BiH je vratio dugove, a onda smo saznali da ove godine nećemo dobiti novac"
Okupljenim medijima prezentirao je rezultate rada muzeja u proteklih pet godina, od njegovog ponovnog otvorenja za javnost- od 2015. godine do danas
10.12.2019. u 16:29
get url
text
Mirsad Sijarić: Težak period iza nas
Mirsad Sijarić: Težak period iza nas

Zemaljski muzej BiH je  uspio vratiti dgove, a u isto vrijeme, dobili smo vijest da ove godine nećemo dobiti sredstva, jer Vlada nije formirana- kazao je Mirsad Sijarić, direktor ove najznačajnije kulturno-historijske institucije u našoj zemlji, na današnjoj pres-konferenciji.

Okupljenim medijima prezentirao je rezultate rada muzeja u proteklih pet godina, od njegovog ponovnog otvorenja za javnost- od 2015. godine do danas.

- Dug i težak period je iza nas. Proces stabiliziranja je trajao unatoč pomoći Ministarstvu civilnih poslova i sada već bivšem ministru Adilu Osmanoviću, koji je, iako vezanih ruku, napravio mnogo za ovu instituciju. Mnogo je realizovanih projekata iza nas, neki od njih su vidljivi, neki nisu. Vrijeme smo potrošili i da uspostavimo infrastrukturu muzeja da bi mogao funkcionirati, i to uglavnom uz pomoć stranaca koji su nam pomagali. U proteklih pet godina od svih nivoa vlasti dobili smo 5 miliona KM, a Grad Sarajevo moram pohvaliti da nam u 2017. i 2018. nije dao ništa. Zaradili smo i mi novac od prodaje ulaznica, publikacija, radionica koje smo organizovali. U 2019. godini ta zarada iznosi 400.000 KM. Uradili smo mnogo, i nadamo se da sada dolazi bolje vrijeme- istakao je Sijarić, i najavio da uz pomoć UNESCO-a najznačajniji eksponat muzeja- Sarajevska Hagada uskoro izlazi na francuskom, u toku je prevod na španski jezik, a nadaju se da će uslijediti njemački i hebrejski.

Na današnjoj pres-konferenciji ozvaničen je i početak nove saradnje Zemaljskog muzeja BiH i Američke ambasade u BiH, odnosno početak realizacije druge faze projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH", za koji su sredstva u iznosu od 765.000 KM i ovaj put osigurana iz Specijalnog fornda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa.

Projekat provodi komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, a kako je istaknuto, glavni cilj druge faze je poboljšati otpornost sve četiri zgrade muzejskog paviljona na rizike od požara, poplava i negativnih utjecaja okoline, u cilju sigurnosti zbirki i očuvanja više od tri miliona artefakta.

- Ovaj grant pomoći će hitnu sanaciju krova na zapadnom objektu, radove na elektroinstalacijama u četiri paviljona muzeja, osiguravanje odgovarajućih okolišnih uvjeta, obnavljanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija, kako bi muzejske zbirke bile sačuvane za generacije koje dolaze. Te zbirke su značajne ne samo za ljude iz BiH, nego i za nas, kako bismo bolje shvatili evropsku historiju. Nastavit ćemo sa snažnom podrškom Zemaljskom muzeju i sretni smo što smo u mogućnosti da izdvojimo sredstva za drugi grant- kazao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Podsjetimo, tokom prve faze projekta koja je okončana sredinom godine, i za koju je Vlada SAD-a izdvojila više od milion maraka, nivo zaštite zbirki usklađen je sa međunarodno propisanim standardima. U tom smislu završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora u cijelom kompleksu muzeja. Ugrađen je najsavremeniji sistem videonadzora na objekte muzeja. Zaštita od vandalizma i krađa unaprijeđena je i restauracijom balustradnih ograda na terasama muzeja. Izvršena je restauracija krovova nad odjeljenjem za prahistoriju i restauracija enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva u ovom odjeljenju...

{$galerijaFotografija}

Press konferencija Zemaljski muzej
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.