open-navfaktor-logo
search
Meteorološki rollercoaster
Olujni vjetar pravio štetu širom BiH, hladna fronta sa zapada donosi kišu i zahlađenje tokom noći
Kiša je već stigla u dijelove Bosanske krajine, odakle će se tokom noći proširiti i na ostatak zemlje
AUTOR: Autor: Faktor
01.04.2024. u 21:37
get url
text
Izvor: BH Meteo
Izvor: BH Meteo
Jak, na momente olujan vjetar koji je prethodnih dana puhao širom zemlje, sa sobom je donio saharski pijesak, a napravio je i štetu u pojedinim krajevima BiH.
U Banjoj Luci večeras, u ulici Jovana Dučića, dio starog drveta odlomio se i pao na parkirana vozila
U incidentu nije bilo povrijeđenih, a intervenirala je policija, kao i radnici Elektrokrajine, nakon što je nakratko došlo do prekida u snabdijevanju strujom.
Di stabla pao na vozila u Banjoj Luci
FOTO: Facebook
Dolaskom hladne fronte koja napreduje sa zapada, u toku noći nam stiže kiša, zahlađenje i prolazni jak do olujan zapadni vjetar.
Kiša je već stigla u dijelove Bosanske krajine, odakle će se tokom noći proširiti i na ostatak zemlje.
Prema informacijama sa stranice BH Meteo ono što je najvažnije je da promjenom smjera strujanja vjetra konačno dolazi do čišćenja atmosfere od prašine i saharskog pijeska, te bismo već sutra konačno trebali ugledati nebo plave boje.
- Vrhunac ovog upornog vjetra očekuje nas do kraja dana i noćas. Još sutra lokalno pojačan, a od srijede njegovo smirivanje na području čitave zemlje.
Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom večeras će najprije zahvatiti područje sjeverozapadne i zapadne Bosne. To se očekuje u 20-21 h. Znak promjene vremena pored kiše i naglog pada temperatura bit će i prolazno jak do olujan sjeverozapadni vjetar sa udarima 50-70 km/h u zoni naleta fronte. Kasnije u noći fronta će brzo zahvatiti i ostatak zemlje, najkasnije istok malo iza ponoći.
Novi Travnik
FOTO: BH Meteo
Treba naglasiti da se najjači vjetar u zoni naleta fronte večeras očekuje duž Posavine i Semberije sa udarima lokalno do 80 km/h. Pa oprez zbog mogućnosti oštećenja, skidanja crijepa i polomljenih grana(slika u prilogu).
Najviše padavina večeras u dijelovima Hercegovine, zapadne i sjeverozapadne Bosne - 10 do 30 l/m2. U ostatku zemlje do oko 10 l/m2.
Padavina nema puno, a i brzo će prestajati. Još sutra uz nešto svježije vrijeme moguć lokalni pljusak. U drugom dijelu sedmice ponovo sve više sunca i uz novo osjetno zatopljenje. Prema kraju sedmice idemo ponovo prema ljetnih 30°C - navode iz BH Metea.
Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Promjena vremena, povećana naoblaka, padavine i jače južno strujanje, negativno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, malaksalosti, u noći problemi sa snom. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, opšta slika će biti najlošija, usljed izrazito visokih temperaturnih vrijednosti, prognoza je FHMZ-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.