open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Prašina sa područja Sahare zaklanja sunce u BiH, kakvo će vrijeme biti narednih dana
AUTOR: Anadolija
09.06.2024. u 10:20
get url
text
U Bosni i Hercegovini u nedjelju će preovladavati mala do umjerena naoblaka, ali ima dosta prašine sa područja Sahare koja zaklanja sunce, navode uz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).
U drugom dijelu dana uz razvoj oblačnosti lokalni pljuskovi i grmljavina, uz moguću pojavu grada, mogući su u centralnim, istočnim i sjevernim područjima, a u noći na ponedjeljak slabijih padavina može biti i u ostalim područjima.
Vjetar će biti slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 stepena Celzijusa.
U ponedjeljak će biti promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21 stepen. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena.
U utorak će biti djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u Bosni uz lokalnu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 stepeni Celzijusa.
U srijedu je najavljeno djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26, na jugu zemlje do 29 stepeni.
Slično vrijeme će se zadržati i u četvrtak, za kada je najavljeno djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 stepeni Celzijusa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.