Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima,
cimet može pokrenuti metabolizam.
On može da pomogne u kontroli šećera u krvi, zaštiti od srčanih bolesti i smanjenju upale.
Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji. Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije garantuje uspjeh.
I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje.
A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje.
Cimet također pomaže smanjenju količine upale u tijelu i reguliše hormone stresa.
Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuhanom vinu, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju.