Pek papir, poznat i kao papir za pečenje, neizostavan je u mnogim kuhinjama zbog svoje otpornosti na toplotu i neljepljivosti. Globalna industrija pek papira vrijedi više od 960 miliona dolara, što ukazuje na njegovu široku upotrebu.
Međutim, da li ste se ikada zapitali koliko je zaista siguran? Pek papir prolazi kroz poseban proces koji mu daje otpornost na mast, vlagu i toplotu.
Najčešće je premazan silikonom, što poboljšava i njegova neljepljiva svojstva.
Iako olakšava pripremu hrane, pek papir može predstavljati određene zdravstvene rizike.
Mnogi proizvođači koriste proces izbjeljivanja pri proizvodnji pek papira, što može dovesti do prisustva dioksina, toksične supstance koja se oslobađa pri visokim temperaturama.
Dioksin se povezuje s poremećajima u razvoju i reprodukciji. Jednom kada se unese u organizam, može se skladištiti u masnom tkivu i ostati tamo čak 7 do 11 godina.
Iako papir za pečenje može biti praktičan, važno je razumjeti potencijalne rizike njegovog korištenja.