navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Olakšava posao ali...

Papir za pečenje je najveća greška u kuhinji i opasan je po zdravlje

Papir za pečenje prolazi kroz poseban proces koji mu daje otpornost na mast, vlagu i toplotu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 08.05.2025. u 21:07
get url
text
Papir za pečenje prolazi kroz poseban proces
Papir za pečenje prolazi kroz poseban proces /
FOTO: Arhiva
Pek papir, poznat i kao papir za pečenje, neizostavan je u mnogim kuhinjama zbog svoje otpornosti na toplotu i neljepljivosti. Globalna industrija pek papira vrijedi više od 960 miliona dolara, što ukazuje na njegovu široku upotrebu.
Međutim, da li ste se ikada zapitali koliko je zaista siguran? Pek papir prolazi kroz poseban proces koji mu daje otpornost na mast, vlagu i toplotu.
Najčešće je premazan silikonom, što poboljšava i njegova neljepljiva svojstva.
Iako olakšava pripremu hrane, pek papir može predstavljati određene zdravstvene rizike.
Mnogi proizvođači koriste proces izbjeljivanja pri proizvodnji pek papira, što može dovesti do prisustva dioksina, toksične supstance koja se oslobađa pri visokim temperaturama.
Dioksin se povezuje s poremećajima u razvoju i reprodukciji. Jednom kada se unese u organizam, može se skladištiti u masnom tkivu i ostati tamo čak 7 do 11 godina.
Iako papir za pečenje može biti praktičan, važno je razumjeti potencijalne rizike njegovog korištenja. 
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO