navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Voće

Dinja i lubenica mogu biti opasne, pazite prilikom konzumacije

Mogu biti izvor zdravstvenih problema

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 26.06.2025. u 18:17
get url
text
Lubenica
Lubenica
Lubenica i dinja su omiljene ljetne voćke, ali mogu postati izvor zdravstvenih problema ako se s njima ne postupa pravilno.
Česta greška je da ih ostavljamo dugo na sobnoj temperaturi nakon rezanja – to stvara idealne uslove za razvoj bakterija, posebno salmonele i listerije.
Još opasnija je dinja jer njena kora često sadrži bakterije koje se prilikom rezanja prenose na unutrašnjost ploda.
Zato je važno: dobro oprati koru prije rezanja, koristiti čist nož i što prije staviti u frižider ostatke voća.
Ne ostavljajte narezane komade duže od dva sata na sobnoj temperaturi – zdravlje vam je važnije od par zalogaja!
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO