navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hrana

Evo kakva je to supa koju je hrvatski premijer Andrej Plenković jeo, pa se "istopio"

Gazpacho, hladna španska supa

AUTOR: 24sata.hr/Faktor
Objavljeno: 03.07.2025. u 09:41
get url
text
hladna supa
hladna supa /
FOTO: Ilustracija
Hrvatski premijer Andrej Plenković smršao je otprilike 15 kilograma zahvaljujući promjeni prehrambenih navika, a ključnu ulogu u njegovom novom režimu ima gazpacho – hladna španska supa od povrća, koju, kako tvrde izvori bliski premijeru, doslovno obožava.
Iz jelovnika je izbacio slatkiše, ne večera, izbjegava crveno meso i roštilj, te preferira laganije obroke poput piletine, povrća i puno svježeg voća, piše 24sata.hr.
Njegovo omiljeno voće su trešnje i marelice, a slatko, navodno, ne jede već mjesecima.
Gazpacho se priprema od svježih sastojaka poput paradajza, krastavaca, paprika, luka, bijelog luka, maslinovog ulja i sirćeta.
Nutricionisti ovu juhu hvale kao odličan način detoksikacije, bogatu antioksidansima, vitaminima i vlaknima, a ujedno je lagana za probavu i pogodna za održavanje vitke linije. U nastavku donosimo recept za pripremu ovog osvježavajućeg ljetnog jela:

Recept za gazpacho – hladnu supu od povrća

Sastojci:
5 zrelih paradajza
1 krastavac (oguljen)
1 crvena paprika
1 manja crvena glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 kašike vinskog sirćeta (idealno šeri sirće, ali može i bijelo)
3 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
So i biber po ukusu
Komad starog hljeba (1–2 kriške, po želji – za gušću teksturu)
Malo hladne vode (100–200 ml, po potrebi)
Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Priprema povrća: Operite paradajz, papriku, krastavac i luk. Paradajz isijecite na krupnije komade. Krastavac ogulite i nasjeckajte. Papriku očistte od sjemenki i isijecite. Luk i bijeli luk ogulite.
Hljeb (po želji): Ako koristiš hljeb, nakvasi ga kratko u vodi ili u malo sirćeta da omekša.
Miksanje: Sve sastojke (povrće, luk, bijeli luk, hljeb, sirće, so, biber i maslinovo ulje) stavite u blender ili posudu i miksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu supu.
Gustoća: Ako je supa pregusta, dodajte malo hladne vode dok ne postignete željenu teksturu.
 Supa se mora dobro ohladiti prije posluživanja – stavi je u frižider najmanje 1 do 2 sata.
 Serviraj hladno, ukrašeno kapima maslinovog ulja, sjeckanim povrćem ili krutonima, po želji.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO