Zobeni keksi s jagodama i tamnom čokoladom. Ako misliš da su zdravi keksi dosadni – razmisli opet!
Ovi zobeni keksi s jagodama i komadićima čokolade su pravi mali zalogaji sreće. Hrskavi izvana, sočni iznutra, slatki taman koliko treba… I gotovi za tren!
Idealni su za doručak, užinu ili kad ti zatreba nešto "nabrzaka", a da nije obična čokoladica iz ladice.
Plus, miris koji se širi iz rerne natjerat će i komšije da pokucaju.
100 g brašna (može pšenično, integralno ili bezglutensko)
1 kašičica praška za pecivo
80 ml kokosovog ulja (ili rastopljenog maslaca)
80 ml meda ili javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanilije
100 g svježih jagoda, nasjeckanih na sitno
80 g tamne čokolade (ili čokoladnih kapljica)
Zagrij rernu na 180°C i obloži pleh papirom za pečenje.
U većoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli umuti jaje, dodaj ulje, med i vaniliju, pa sve dobro sjedini.
Spoji suhe i mokre sastojke, pa lagano umiješaj sjeckane jagode i komadiće čokolade.
Kašikom oblikuj kekse na plehu (ostavi razmak jer se šire) i lagano ih pritisni.
Peci 12-15 minuta, dok ivice ne porumene. Ohladi prije posluživanja.
Savjet: Kekse čuvaj u zatvorenoj posudi do 3 dana – ako uopće toliko potraju!