Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom jabuka i sadrži vitamine B i C, sirćetnu kiselinu koja pomaže u borbi protiv štetnih bakterija. Pored toga, ima i nekoliko zdravstvenih prednosti.
Konzumiranje jabukovog sirćeta na prazan stomak može smanjiti ukupan holesterol i trigliceride, kao i nivo glukoze u krvi. Također povećava nivoe HDL-a ili dobrog holesterola, što pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvotoka i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Redovna konzumacija jabukovog sirćeta na prazan stomak duže od osam sedmica može smanjiti nivo glukoze u krvi. Sirće usporava proces varenja, što usporava oslobađanje glukoze u tijelu.
Pošto je jabukovo sirće probiotik, ono potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Ovo može pomoći u održavanju redovnog varenja i jačanju imuniteta.
Jabukovo sirće može eliminisati određene vrste patogena iz tijela, iako nije efikasno protiv svih njih. Istraživanja su pokazala da se efikasno bori protiv bakterija.