navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uz pravilnu konzumaciju

Jabukovo sirće čuva srce i smanjuje šećer

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.04.2025. u 07:53
get url
text
Smanjuje holesterol i trigliceride
Smanjuje holesterol i trigliceride /
FOTO: Arhiva
Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom jabuka i sadrži vitamine B i C, sirćetnu kiselinu koja pomaže u borbi protiv štetnih bakterija. Pored toga, ima i nekoliko zdravstvenih prednosti.
Konzumiranje jabukovog sirćeta na prazan stomak može smanjiti ukupan holesterol i trigliceride, kao i nivo glukoze u krvi. Također povećava nivoe HDL-a ili dobrog holesterola, što pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvotoka i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Redovna konzumacija jabukovog sirćeta na prazan stomak duže od osam sedmica može smanjiti nivo glukoze u krvi. Sirće usporava proces varenja, što usporava oslobađanje glukoze u tijelu.
Pošto je jabukovo sirće probiotik, ono potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Ovo može pomoći u održavanju redovnog varenja i jačanju imuniteta.
Jabukovo sirće može eliminisati određene vrste patogena iz tijela, iako nije efikasno protiv svih njih. Istraživanja su pokazala da se efikasno bori protiv bakterija.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO