navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mediteranski okus

Jeste li pravili focacciu?

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 16.08.2024. u 18:37
get url
text
Focaccia ili tradicionalna mediteranska pogača je izuzetno jednostavna za pripremu i mogu je bez problema napraviti i oni sa vrlo malo kulinarskog iskustva.
Sastojci
300 g glatkog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
5 kašika maslinovog ulja + još za premazati
ravna kašika suhog kvasca
180-200 ml tople vode
10 crnih maslina bez košpica
prstohvat ruzmarina i bosiljka
prstohvat bijelog luka u prahu
Za pripremu tijesta (brašno, so, šećer, voda, maslinovo ulje, kvasac) potrebno je pet minuta. Izrada tijesta ne zahtijeva posebnu opremu niti kompliciranu tehniku oblikovanja.
 Ostavite tijesto da odstoji 18 do 24 sata u frižideru za najbolje rezultate.
Drugi dan izvadite tijesto iz zdjele na pobrašnjelu plohu.
Tijesto lagano premijesite pa razvaljajte u željeni oblik i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite maslinovim uljem te pospite sjeckanim svježim ruzmarinom, bosiljkom i maslinama narezanim na kolutiće.
Rernu zagrijte na 250 stepeni. Pecite foccacciu 12-15 min tj. dok ne dobije lijepu boju i dolje i gore. Nakon pečenja premažite je s još malo maslinovog ulja
POVEZANO