Bez čokolade je teško zamisliti bilo kakvu proslavu. Od malih nogu ova slastica ulazi u naše živote, a s nama obično ostaje do kraja. Kako rastemo, razvija se i naš ukus, pa saznajemo da postoje mnoge nijanse, ovisno od udjela kakaa, načina izrade, boje. Ako krenemo malo istraživati, spoznat ćemo da vrlo malo znamo o nečemu tako svakodnevnom kao što je čokolada.
Izet Salkić iz firme Puratos, koja na bh. tržištu prodaje belgijsku čokoladu Belcolade, kaže da kvalitet čokolade određuje način izrade, ali i ljubav uložena u proces izrade.
Finese u izradi čokolade
- Čokolada se pravi od kakaovca koji se uzgaja u predjelu ekvatora. Kakaovac se nakon berbe prvo fermentira, suši, a zatim melje te se dodaju razni sastojci. U crnu čokoladu idu šećer i kakao puter, a u bijelu kakao puter, šećer i mlijeko u prahu. Za jedan kilogram čokolade potrebno je 300 do 600 kilograma kakaovca - priča Salkić.
Čokolade i praline u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz fabrike u Belgiji, a izrada čokoladnih slastica u ovoj zemlji ima dugu historiju.
- Naša kompanija ima svoje plantaže kakaovca, tako da nisu posrednici, nego rade sve od uzgoja do finalnog proizvoda. Dosta faktora određuje kvalitet čokolade, postotak kakaa, da li je to prava ili surogat čokolada... Veoma je važno i to da li se kakaovac suši prirodno ili se koriste sušare. Na kraju, morate čokoladu osjetiti pod nepcem, jer svačiji ukus je različit - objašnjava Salkić.
Dok se prava čokolada pravi od kakao mase i kakao maslaca, uz dodatak šećera, a kod mliječne čokolade i mlijeka, surogat čokolada zamjenjuje skupi kakao maslac drugim biljnim mastima, najčešće palminim ili kokosovim uljem. Umjesto kakao mase, često se koristi kakao prah. I upravo iz tog procesa, proizilazi značajna razlika u kvalitetu.
Kada je u pitanju cijena čokolade u marketima, Salkić kaže da direktna proizvodnja u fabrikama nije utjecala na samu cijenu.
- Na rast cijena najviše su utjecale druge komponente u lancu proizvodnje, najviše transposort od farmi do fabrika i od fabrika do potrošača - pojašnjava on.
Ljubav kao sastojak
Ljubav u proizvodnji čokoladnih slastica itekako je vidljiva kod Sabine Zilić-Gluhić iz Tuzle, koja se bavi izradom čokolada i slatkiša za dječije rođendane i zabave, a njen obrt nosi naziv "Party Balloon & Sweets".
- Sve radimo s puno ljubavi, pripremamo s puno pažnje i svaki detalj nam je važan, da bismo bili mi zadovoljni, a potom i kupci. Mi koristimo Kandit čokoladu, bijelu i tamnu, svi ukrasi su čokoladni, koristimo pravo voće i sve je jestivo - pojašnjava Sabina.
Proizvođači slastica i čokolada okupljeni su u Tuzli na Sajmu kafe i čokolade, koji je otvoren jučer u Hrvatskom kulturnom centru "Sveti Franjo" i trajat će tri dana.
Tuzlanski sajam
- Ulaz je besplatan za sve, imamo 25 izlagača - navodi Edis Bajić iz Udruženja građana Activus, koje organizira Sajam kafe i čokolade.
On ističe da je više od 10 turističkih agencija stavilo ovaj sajam u svoju ponudu, a već imaju najave o dolasku 20 autobusa posjetitlaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
- Ove godine nam dolazi gost iz Belgije koji će od čokolade izraditi skulpturu slanog bunara, jednog od simbola Tuzle. Zemlja partner je Belgija, koja nam je dala podršku, a generalni pokrovitelj je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli. Pomogli su nam Grad Tuzla, Turistička zajednica Grada Tuzle i Vlada Tuzlanskog kantona - kaže Bajić.
Ovaj tuzlanski sajama promovira i učenje, pa će tako biti organizirana i tri kviza sa poznatim kvizašem iz Hrvatske Deanom Kotigom, a svoj štand ima i Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić iz Tuzle, koja posjetiteljima nudi učlanjenje za porodicu za samo 10 KM.