Mladi luk je odličan dodatak mnogim jelima. Osim što je pun vitamina, ima i brojne zdravstvene prednosti, od antibakterijskih svojstava do smanjenja rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.
Jedna šolja isječenog mladog luka daje vam oko 10 posto dnevnih potreba za vlaknima.
Vlakna su izuzetno važna jer vam pomažu da se duže osjećate sito, podržavaju redovno varenje i pomažu u snižavanju nivo "lošeg holesterola".
Pored toga, hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i određenih oblika raka.
Sadrži alicin, biljno jedinjenje koje ne samo da im daje karakterističan miris i ukus, već i potencijalno blokira rast ćelija raka. Njegov efekat na rak želuca je najviše istražen, ali naučnici i dalje pokušavaju da otkriju tačan mehanizam.
Spekuliše se da alicin može da uspori rast tumora i spriječi ćelije da postanu kancerogene.
Mladi luk ima dugu historiju upotrebe u narodnoj medicini. Njegova prirodna jedinjenja imaju sposobnost da se bore protiv bakterija, gljivica i virusa.
Ekstrakti nekih vrsta luka mogu u visokim koncentracijama da zaustave rast opasnih bakterija poput salmonele i E. coli. Iako antibiotike nećemo zamijeniti zelenim lukom, redovna konzumacija svakako može dati dodatni poticaj vašim odbrambenim mehanizmima.
Pun je antioksidanata, posebno flavonoida i polifenola koji štite vaše ćelije od oštećenja. Antioksidansi su ključni u prevenciji hroničnih bolesti poput raka, srčanih bolesti i starenja mozga.
Sadrži vitamin C, za koji je poznato da jača imuni sistem i pomaže u odbrani od svakodnevnih infekcija.