Jabuke mogu učiniti mnogo za naše zdravlje, zahvaljujući biljnim hemikalijama zvanim flavonoidi. Također sadrže pektin, vlakno koje se razgrađuje u crijevima. Ako ogulite jabuku prije jela, nećete unijeti toliko vlakana i flavonoida.
Biljne hemikalije i vlakna iz kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca. Također mogu pomoći u snižavanju holesterola i štititi DNA stanice od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do raka.
Antioksidansi u jabukama mogu usporiti rast stanica raka. Također mogu zaštititi stanice u gušterači, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Jabukama se pripisuje moć da osnažuju pluća, srce čine otpornijim, čuvaju kosti, pomažu u gubitku kilograma i jačaju mozak.
Nemojte se brinuti zbog šećera u jabukama. Iako sadrže ugljikohidrate koji utječu na razinu šećera u krvi, ti ugljikohidrati su različiti od drugih šećera koji uklanjaju vlakna korisna za vas.
Jabuke imaju nizak udio natrija, masti i holesterola. Dobar su izvor vitamina C i vlakana.