Prilikom pripreme hrane često se dešava da nešto ostane za
sutra. Iako je praktično podgrijati obrok i uštediti vrijeme, postoji
nekoliko namirnica sa kojima treba da budete posebno oprezni da biste izbjegli
rizik po zdravlje.
Krompir je uobičajen prilog. Međutim, kuhani krompir nikada
ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi jer je veoma podložan razvoju
bakterija. Svako ko ih pojede rizikuje trovanje hranom. Kuhani krompir treba
što prije staviti u frižider ako želite da ga jedete naredni dan.
Riža može izgledati bezopasno ali… Ako se čuva na sobnoj
temperaturi u njoj se mogu razviti bakterije što predstavlja značajan rizik po
zdravlje. Stavite rižu u hermetički zatvorenu posudu u frižideru.
Već pripremljene gljive treba što prije potrošiti, a
ostatke čuvati isključivo u frižideru najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi,
one mogu da oslobađaju toksine, dok ponovo zagrijavanje mijenja strukturu
njihovih proteina, čineći ih štetnim.
Bilo da su kajgana, pržena ili kuhana jaja, ne bi trebalo
da ponovo zagrijavate pripremljena jaja. Zagrijavanje izaziva promjene u
proteinima, što može izazvati loše varenje. Ako ostane nepojedeno, bolje je
baciti jaja.
Piletina se može jesti hladna, na primjer sa svježom
salatom. Međutim, podgrijavanje se ne preporučuje zbog visokog sadržaja
proteina koji mijenjaju strukturu pri zagrijavanju, što može izazvati ozbiljne
gastrointestinalne probleme.
Celer, luk i cvekla su česti sastojci omiljenih supa. Iako
je uobičajeno da se supa podgrijava, treba biti oprezan jer se zagrijavanjem
oslobađaju nitrati koji se pretvaraju u nitrite. Ponovljeno zagrijavanje može
čak da formira kancerogene supstance.
Određena ulja, poput ulja iz lješnika, oraha, sjemena
grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim
temperaturama. Zagrijavanje ovih ulja može stvoriti trans masti, koje su štetne
po zdravlje. Zbog toga je neophodno pažljivo birati ulja za kuhanje i izbjegavati
njihovo podgrijavanje.