navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Oprezno s njima

Ove namirnice postaju otrovne kad se podgrijavaju

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 18.04.2025. u 19:41
get url
text
FOTO: Arhiva
Prilikom pripreme hrane često se dešava da nešto ostane za sutra. Iako je praktično podgrijati obrok i uštediti vrijeme, postoji nekoliko namirnica sa kojima treba da budete posebno oprezni da biste izbjegli rizik po zdravlje.
Krompir je uobičajen prilog. Međutim, kuhani krompir nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi jer je veoma podložan razvoju bakterija. Svako ko ih pojede rizikuje trovanje hranom. Kuhani krompir treba što prije staviti u frižider ako želite da ga jedete naredni dan.
Riža može izgledati bezopasno ali… Ako se čuva na sobnoj temperaturi u njoj se mogu razviti bakterije što predstavlja značajan rizik po zdravlje. Stavite rižu u hermetički zatvorenu posudu u frižideru.
Već pripremljene gljive treba što prije potrošiti, a ostatke čuvati isključivo u frižideru najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi, one mogu da oslobađaju toksine, dok ponovo zagrijavanje mijenja strukturu njihovih proteina, čineći ih štetnim.
Bilo da su kajgana, pržena ili kuhana jaja, ne bi trebalo da ponovo zagrijavate pripremljena jaja. Zagrijavanje izaziva promjene u proteinima, što može izazvati loše varenje. Ako ostane nepojedeno, bolje je baciti jaja.
Piletina se može jesti hladna, na primjer sa svježom salatom. Međutim, podgrijavanje se ne preporučuje zbog visokog sadržaja proteina koji mijenjaju strukturu pri zagrijavanju, što može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.
Celer, luk i cvekla su česti sastojci omiljenih supa. Iako je uobičajeno da se supa podgrijava, treba biti oprezan jer se zagrijavanjem oslobađaju nitrati koji se pretvaraju u nitrite. Ponovljeno zagrijavanje može čak da formira kancerogene supstance.
Određena ulja, poput ulja iz lješnika, oraha, sjemena grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Zagrijavanje ovih ulja može stvoriti trans masti, koje su štetne po zdravlje. Zbog toga je neophodno pažljivo birati ulja za kuhanje i izbjegavati njihovo podgrijavanje.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO