navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Povrće puno blagodati

Patlidžan je čuvar srca i saveznik u skidanju kilograma

Jedna od najvećih prednosti patlidžana jest njegova sposobnost snižavanja nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 02.07.2025. u 07:49
get url
text
Niskokaloričan je
Niskokaloričan je /
FOTO: Arhiva
Patlidžan je povrće koje se često zanemaruje, a vrlo je hranjivo, bogato i korisno za zdravlje.
Uz bogatstvo vlaknima, vitaminima i mineralima, patlidžan je izvrstan dodatak svakodnevnoj ili sedmičnoj ishrani, a može da ima pozitivne učinke na brojne aspekte zdravlja.
  Jedna od najvećih prednosti patlidžana jest njegova sposobnost snižavanja nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi.

Ljubičasta koža

Patlidžan sadrži posebno rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u probavnom sistemu.
Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija patlidžana može da pomogne u snižavanju ukupnog nivoa holesterola, što je korisno za zdravlje srca i krvnih sudova. 
Patlidžan je izvrstan izvor antioksidansa, posebno nasunina, jednog od najmoćnijih antioksidansa koji se nalazi u njegovoj ljubičastoj koži.
Nasunin je poznat po svojim zaštitnim svojstvima koja smanjuju oksidacijski stres u tijelu, štiteći ćelije od oštećenja koje mogu uzrokovati hronične bolesti poput raka, bolesti srca i neurodegenerativnih bolesti.
Redovno konzumiranje patlidžana može da pomogne u održavanju zdravlja ćelija i smanjenju upala.  
Zbog visokog sadržaja vlakana i niskog kalorijskog sadržaja patlidžan je izvrstan izbor za sve koji žele da kontrolišu tjelesnu težinu.
Vlakna povećavaju osjećaj sitosti, što može da smanji unos hrane i pomogne u kontroli porcija.
Patlidžan također sadrži vodu koja doprinosi hidrataciji i dodatno povećava osjećaj sitosti.

Kalorije

Uz to patlidžan je vrlo niskokaloričan, što ga čini idealnim povrćem za sve koji prate unos kalorija.  Patlidžan je bogat vlaknima, što je ključno za zdravlje probavnog sistema.
Vlakna pomažu u održavanju redovne probave i sprječavaju zatvor. Također, poboljšavaju rad crijeva i podstiču rast korisnih bakterija u crijevima.
Zbog visokog sadržaja kalija i vlakana patlidžan može da ima pozitivan učinak na zdravlje srca.
Kalij pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u tijelu, smanjuje krvni pritisak i podržava pravilnu funkciju srca.
Korištenje patlidžana kao redovnog dijela ishrane može da pomogne u smanjenju rizika od hipertenzije i bolesti srca.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO