Tikvice se, uz paradajz i krastavice, smatraju najomiljenijim ljetnim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija.
Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.
Hranljive tikvice blagotvorno djeluju i na probavu oslobađajući tijelo viška vode i štetnih materija.
Iako imaju manje vode od krastavica, sadrže više vitamina i minerala.
Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu liječenju astme i imaju jaka protivupalna svojstva pa pomažu i u sprječavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala.
Sjemenke iz ovog povrća sprječavaju pojavu površinskih kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Također, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze.
Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.
Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.