navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kraljevsko povrće

Patlidžan sprječava rast tumora, čisti mozak i čuva srce

Patlidžan je izvrstan dodatak svakodnevnoj ili sedmičnoj prehrani, a može imati pozitivne učinke na brojne aspekte zdravlja

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 23.06.2025. u 09:40
get url
text
Snižava loš holesterol
Snižava loš holesterol /
FOTO: Arhiva
 Patlidžan je povrće koje se često zanemaruje, a vrlo je hranjivo bogato i korisno za zdravlje.
Uz bogatstvo vlaknima, vitaminima i mineralima, patlidžan je izvrstan dodatak svakodnevnoj ili sedmičnoj prehrani, a može imati pozitivne učinke na brojne aspekte zdravlja.
Ističe se nekoliko ključnih dobrobiti koje patlidžan donosi organizmu. 

Krvne žile

Jedna od najvećih prednosti patlidžana jest njegova sposobnost snižavanja razine lošeg holesterola (LDL) u krvi.
Patlidžan sadrži vlakna, posebno topiva vlakna, koja pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u probavnom sistemu.
Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija patlidžana može pomoći u snižavanju ukupne razine holesterola, što je korisno za zdravlje srca i krvnih žila.
Patlidžan je izvrstan izvor antioksidansa, osobito nasunina, jednog od najmoćnijih antioksidansa koji se nalazi u njegovoj ljubičastoj koži.
Nasunin je poznat po svojim zaštitnim svojstvima koja smanjuju oksidacijski stres u tijelu, štiteći stanice od oštećenja koje mogu uzrokovati hronične bolesti poput raka, bolesti srca i neurodegenerativnih bolesti.
Redovno konzumiranje patlidžana može pomoći u održavanju zdravlja stanica i smanjenju upala.
Zbog visokog sadržaja vlakana i niskog kalorijskog sadržaja patlidžan je izvrstan izbor za sve koji žele kontrolisati svoju tjelesnu težinu.
Vlakna povećavaju osjećaj sitosti, što može smanjiti unos hrane i pomoći u kontroli porcija.

Kalorije

Patlidžan također sadrži vodu koja doprinosi hidrataciji i dodatno povećava osjećaj sitosti. Uz to patlidžan je vrlo niskokaloričan, što ga čini idealnim povrćem za sve koji prate unos kalorija.
Patlidžan je bogat vlaknima, što je ključno za zdravlje probavnoga sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovite probave i sprječavaju zatvor.
Također poboljšavaju rad crijeva i potiču rast korisnih bakterija u crijevima. Zdravlje probavnoga sistema ključno je za opće zdravlje jer probavni problemi mogu negativno utjecati na apsorpciju hranjivih tvari i izazvati mnoge druge zdravstvene probleme.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO