Tikvica donosi brojne zdravstvene koristi, kao što su
bogatstvo antioksidansima, podrška probavnom zdravlju i očuvanje zdravlja
očiju. Odgovara mnogim vrstama ishrane – keto, paleo, veganskoj i
niskougljikohidratnoj.
Tikvica je ljetna tikva koja pripada porodici Cucurbitaceae,
poznatoj i kao tikvastice. Može se pripremati na različite načine, u zavisnosti
od ukusa.
Iako se često smatra povrćem, tikvica je zapravo voće.
Poznata je i pod imenima "courgette" i "baby marrow". Boja
joj varira od tamnozelene do žućkaste.
Tikvica je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od
kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, problema s očima i kožom.
Također, sadrži mnogo vode (94,8 g na 100 g), što pomaže kod
probave. Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja poboljšavaju rad
crijeva i smanjuju rizik od zatvora.
Tikvica ima nizak sadržaj ugljikohidrata, pa zamjena
tjestenine tikvicama može pomoći u snižavanju šećera u krvi, što je korisno za
osobe s dijabetesom tipa 2.
Bogata je i vitaminom C te antioksidansima luteinom i
zeaksantinom, koji štite vid i mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije i
katarakte.
Zahvaljujući vlaknima i kaliju, tikvica pomaže zdravlju srca
i cirkulaciji, snižava loš holesterol i krvni pritisak.
Načini konzumiranja tikvice
Čuvati cijele, suhe tikvice u papirnoj vrećici u frižideru. Mogu se blanširati
i zamrznuti do 12 mjeseci.
- spiralizirati kao zamjenu za tjesteninu
- grilovati s maslinovim uljem i limunom