navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogata antioksidansima

Tikvica na tanjiru: Zdravlje, ukus i inspiracija

Bogata je i vitaminom C te antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite vid

AUTOR: Faktor/Medical News Today
Objavljeno: 19.05.2025. u 08:19
get url
text
Tikvice su podrška zdravlju
Tikvice su podrška zdravlju /
FOTO: Tomislav Miletić/Pixell
Tikvica donosi brojne zdravstvene koristi, kao što su bogatstvo antioksidansima, podrška probavnom zdravlju i očuvanje zdravlja očiju. Odgovara mnogim vrstama ishrane – keto, paleo, veganskoj i niskougljikohidratnoj.
Tikvica je ljetna tikva koja pripada porodici Cucurbitaceae, poznatoj i kao tikvastice. Može se pripremati na različite načine, u zavisnosti od ukusa.
Iako se često smatra povrćem, tikvica je zapravo voće. Poznata je i pod imenima "courgette" i "baby marrow". Boja joj varira od tamnozelene do žućkaste.
Tikvica je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, problema s očima i kožom.
Također, sadrži mnogo vode (94,8 g na 100 g), što pomaže kod probave. Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja poboljšavaju rad crijeva i smanjuju rizik od zatvora.
Tikvica ima nizak sadržaj ugljikohidrata, pa zamjena tjestenine tikvicama može pomoći u snižavanju šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2.
Bogata je i vitaminom C te antioksidansima luteinom i zeaksantinom, koji štite vid i mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije i katarakte.
Zahvaljujući vlaknima i kaliju, tikvica pomaže zdravlju srca i cirkulaciji, snižava loš holesterol i krvni pritisak.
Načini konzumiranja tikvice Čuvati cijele, suhe tikvice u papirnoj vrećici u frižideru. Mogu se blanširati i zamrznuti do 12 mjeseci.
Možete ih:
- naribati u salatu
- dodati u pržena jela
- spiralizirati kao zamjenu za tjesteninu
- dodati u supe
- grilovati s maslinovim uljem i limunom
- pohovati i pržiti
- peći kao prilog.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO