navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogate vitaminom C

Trešnje: Malo voće s velikim zdravstvenim prednostima

Uz vitamin C, trešnje sadrže i kalij, vitamin B6, magnezij i vlakna

AUTOR: Faktor/WebMD
Objavljeno: 18.05.2025. u 12:42
get url
text
Trešnje su sitno koštuničavo voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu tijelu u borbi protiv oštećenja ćelija. Postoje slatke i kisele sorte, piše WebMD.
Ovo voće je naročito bogato vitaminom C, koji jača imunitet, pomaže apsorpciju željeza i doprinosi zdravlju kože. Uz to, trešnje sadrže i kalij, vitamin B6, magnezij i vlakna.
Zdravstvene prednosti trešanja uključuju ublažavanje bolova nakon vježbanja, jer kisele sorte mogu pomoći u bržem oporavku mišića. Neka istraživanja pokazuju da trešnje mogu smanjiti upale i rizik od raka, mada su potrebna dodatna ispitivanja. Zahvaljujući visokim koncentracijama polifenolnih antioksidansa, trešnje doprinose i zdravlju srca, regulaciji krvnog pritiska i zaštiti krvnih sudova.
Jedna šolja slatkih trešanja bez košpica sadrži oko 97 kalorija, 2 g proteina, 25 g ugljikohidrata i 3 g vlakana.
Trešnje se mogu konzumirati svježe, osušene ili zamrznute, a idealne su za smoothieje, salate, kolače ili čak kao dodatak jelima od žitarica. Prilikom konzumacije, važno je ukloniti košpice – iako su bezopasne ako se slučajno progutaju, sadrže male količine cijanida u zdrobljenom obliku.
Bilo svježe, sušene ili u soku, trešnje su ukusan način da poboljšate prehranu i doprinesete svom zdravlju.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO