navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kao stvorene za praznični sto

Torte prema receptu Veldine Cokić iz Mostara koje će uljepšati novogodišnju trpezu

Diplomirana pravnica ima još jednu ljubav, a to je priprema kolača, a koliko je uspješna u tome govori i podatak da je malo Mostaraca koji nisu čuli za Veldinine torte i kolače

AUTOR: A. S.
Objavljeno: 31.12.2024. u 16:37
get url
text
Kolači su nezaobilazan dio novogodišnje trpeze.
Ako se još niste odlučili čime ukućane i goste iznenaditi, evo nekoliko prijedloga Veldina Cokić, rođene Čapljinke, koja živi u Mostaru.
Diplomirana pravnica ima još jednu ljubav, a to je priprema kolača, a koliko je uspješna u tome govori i podatak da je malo Mostaraca koji nisu čuli za Veldinine torte i kolače.
Evo nekoliko njenih prijedloga za novogodišnju trpezu:
Torta Venecija
FOTO: VELDINA COKIĆ
Potrebni sastojci za fil: litar i po mlijeka, dva i po dcl slatke pavlake, pet kesica pudinga od karamele, šeswt žumanaca, 300 g šećera, 250 g margarina, 250 g bijele linolade, 250 g crne linolade.
Biskvit: tri bjelanca, pet kašika šećera, tri ravne kašike brašna, pola praška za pecivo, 80 g lješnika, 500 ml slatke pavlake za šlag.
Postupak pripreme:
Umutiti triu bjelanka dok se ne napravi pjena, pa dodajite kašiku po kašiku šećera. Kada dobijete čvrsti snijeg i kada se sav šećer otopio, dodajte mljevene lješnike, tri ravne kašike brašna, pola praška za pecivo i lagano izmiješajte drvenom kašikom.
Biskvit pecite 10 minuta na 180 stepeni Celzijusa u plehu od rerne.
Napraviti dvije kore. Obje po dužini presjecite jednnom da dobijete četiri kore.
Odvojite oko jedan dcl mlijeka i u njega umiješati pudinge i žumanca. Ostatak mlijeka, slatku pavlaku i šećer pomiješajte i stavite na ringlu da se kuha. Kada počne da vri skinite s ringle i umiješajte pripremljeno mlijeko sa pudinzima i žumancima.
Vratite na ringlu da se kuha neprestano miješajući da se ne bi stvorile grudvice.
Kuhajte 15 minuta ili probajte pa kada se više ne osjeća skrobasti ukus fil je gotov.
Ostaviti da se hladi uz povremeno miješanje.
Umutite margarin. Kada se fil ohladi, umiješajte margarin i podijelite fil na dva dijela.
U jedan umiješajte bijelu, a u drugi crnu linoladu.
Umutite pripremljeni šlag ili slatku pavlaku, pa filujte biskvite. Tortu slažite na način - biskvit, crni fil, šlag, biskvit, žuti fil, šlag.
Fantazija torta
FOTO: VELDINA COKIĆ
Potrebno za četiri biskvita: 12 bjelanaca, 200 g šećera, 90 g brašna, 200 g oraha.
Fil vanilija/čokolada: 12 žumanaca, dva pudinga od vanilije, 650 ml mlijeka, 10 kašika šećera, 250 g maslaca, 100 g čokolade.
Fil od maline: 300 g malina, jedan puding od vanilije, 250 ml vode, 200 g šećera.
Čoko lješnik glazura: 250 g kisele pavlake 20 posto mm, 200 g čokolade za kuhanje, 50 g sitno sjeckanih lješnika.
Priprema dva biskvita: šest bjelanaca malo izmiksajte da zapjene pa postepeno dodajte 100 g šećera. Umutite u čvrst šaum. Dodajte 45 g brašna i 100 g mljevenih oraha. Drvenom kašikom lagano promiješajte da se smjesa izjednači. Smjesu rasporedite u dva pleha prečnika 24 cm. Oba pleha stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na isti način pripremite i druga dva biskvita.
Priprema fila vanilija/čokolada: u posudu sipajte 200 ml mlijeka, 12 žumanaca i dva vanilija pudinga. Sve izmiksajte da nema grudvica. Ostatak mlijeka i šećer stavite u posudu da prokuha, a onda dodajte mlijeko sa pripremljenim žumancima i pudingom i kuhajte uz neprestano miješanje u gustu kremu.
Sklonite sa ringle, sipajte u drugu posudu i mikserom izmiksajte, a onda rastegljivom folijom pokrijte direktno fil.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Maslac stavite u posudu i mikserom izmiksajte. Dodajte postepeno ohlađenu kremu po kašiku, dvije, pa nastavite sa miksanjem. Tako radite dok ne dodate sve.
Fil podijelite na pola i u jednu polovinu dodajte istopljenu čokoladu.
Izmiksajte čokoladni fil.
Priprema fila od malina: šećer i vodu (150 ml) stavite da kuha oko tri minute. Kad se šećer istopio dodajte maline. Kuhajte neprestano miješajući oko pet minuta pa dodajte puding iz kesice koji ste prethodno rastvorili u 100 ml vode. Na umjerenoj temperaturi skuhajte fil. Ostavite 30 minuta da se prohladi.
Priprema čoko lješnik glazure: zagrijte kiselu pavlaku pa joj dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promiješajte da se glazura ujednači.
Na tacnu stavite prvi biskvit, premažite polovinom čoko glazure, a onda pospite polovinom isjeckanih lješnika.
Prebacite u frižider na 15 minuta da se glazura malo ohladi i stegne. Nakon tog vremena preko glazure stavite čokoladni fil.
Stavite drugi biskvit pa ga premažite filom od malina, a potom i treći kojeg ćete premazati ostatkom čoko glazure i lješnika, pa ponovo stavite u frižider na hlađenje.
Na kraju tortu premažite vanilija filom i završite posljednjim biskvitom.
Ostavite u frižider najmanje tri-četiri sata da se torta ohladi i stegne prije nego što nastavite da je dekorišete.
Monte torta
FOTO: VELDINA COKIĆ
Za biskvit je potrebno: (mjera za jednu koru, potrebno je napraviti dvije) - tri bjelanjka, 60 g šećera, 45 g tostiranih i usitnjenih lješnika, 15 g brašna.
Postupak pripreme: bjelannjke umutite dok ne budu pjenaste teksture, a potom doda jtešećer i miješajte mikserom dok ne postane sjajna smjesa. Zatim dodajte lješnike i brašno pa sjedine špatulom kako se ne bi izgubila pjenasta tekstura.
Biskvit potom ispecite u kalupu prečnika 24 cm na 180 stepeni Celzijusa 20 minuta.
Za fil je potrebno: šest žumanjaka pomiješajte sa tri kašike brašna, 200 g šećera, tri pudinga i 200 ml od litra mlijeka.
Ostatak mlijeka prokuhajte, a potom dodajte i smjesu dok se ne dobije puding guste teksture.
Zatim skuhajte fil, podijelite na dva dijela.
U prvi fil stavite dvije čokolade (100 g) sa sitnim lješnicima i dvije kašike nutelle.
U drugi fil stacite 200 g bijele čokolade i dvije kašike linolade.
Kada se fil ohladi u svaki dodati 125 g maslaca sobne temperature pa izmiješajte da nema grudvica.
Potom umutite 500 ml slatkog vrhnja, pa slažite tortu na sljedeći način: biskvit premazan nutellom i sitnim lješnicima, bijeli fil, petit keks namočen u mlijeko, čokoladni fil, slatko vrhnje, pa sve ponovite.
Tortu dekorisati po želji i ostaviti u frižider idealno bi bilo preko noći.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO