Lubenica je neizostavan dio ljetnjeg jelovnika. Ona rashlađuje, gasi žeđ i osvaja slatkim, sočnim ukusom.
Ali dok uživamo u svakom zalogaju, često se zapitamo: da li treba vaditi košpice ili ih bezbrižno pojesti?
Mnogi još od djetinjstva vjeruju u priču da će im "porasti lubenica u stomaku" ako pojedu košpice.
Međutim, stvarnost je daleko od toga. Stručnjaci potvrđuju da su košpice lubenice potpuno sigurne za jelo, pa čak i korisne za zdravlje.
U svom sirovom obliku, košpice su bogate nutrijentima poput magnezija, željeza, cinka i proteina. Najveću korist od njih imamo kada se osuše i blago ispeku jer tada postaju hrskava, hranljiva grickalica, slična sjemenkama bundeve ili suncokreta.
Naravno, ako pojedete nekoliko sirovih košpica dok jedete parče lubenice, nećete ni ojsetiti razliku.
One jednostavno prođu kroz sistem za varenje, često i bez razlaganja. Ipak, osobe koje imaju problema sa varenjem možda bi trebalo da izbjegavaju veće količine.
Zanimljivo je da se u nekim kulturama upravo košpice više cijene od samog ploda.
U Nigeriji i pojedinim dijelovima Azije, od njih se pripremaju razna jela i proteinski bogate paste.
Dakle, sljedeći put kada zagrizete parče lubenice, ne morate se mučiti vađenjem svake košpice. Ako vam ne smetaju, slobodno ih pojedite,