navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Postpraznična detoksikacija

Unesite boje u tanjir: Salata sa korjenastim povrćem po receptu prof. dr. Irzade Taljić

Korjenasto povrće nije privlačnog izgleda, ali je zato zdravo. Dostupno je tokom zimske sezone, a djeluje protivupalno, poboljšava imunitet, probavu, djeluje antikancerogeno, kaže vanredna profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 06.01.2025. u 12:03
get url
text
Nakon obilne praznične trpeze, raznih slasnih delicija i mezetluka, koji su učinili da dobijete kilogram, dva više, sada razmišljate kako se pokrenuti, promijeniti nešto u načinu prehrane, kako biste vratili staru kilažu i postali aktivniji.
Pomoć u tome ponudila je i prof. dr. Irzada Taljić, vanredna profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, voditeljica bachelor studija Nutricionizam, navodeći kako su postpraznični dani pravo vrijeme da u svoj tanjir unesete boje, a najbolji način da to i uradite su - salate.
FOTO: IRZADA TALJIĆ/FACEBOOK
- Korjenasto povrće nije privlačnog izgleda, ali je zato zdravo. Dostupno je tokom zimske sezone, a djeluje protivupalno, poboljšava imunitet, probavu (dijetalna vlakna), djeluje antikancerogeno, a niskokalorično je. U korjenasto povrće spadaju: mrkva (bogata vitaminima A, K, C, kalijem), celer (vitamini A, K, E, C, B), peršun (vitamini C, B9, kalij, cink, antioksidansi), hren (vitamini C, B1, B6, kalij, kalcij), rotkvica (vitamini C, K, B6, kalcij, željezo, fosfor, cink), cvekla (B9, B12, željezo), pastrnjak (kalij, antioksidansi), repa (vitamini C, A). Najbolje ih je konzumirati svježe/sirovo, što znači u vidu salate, ali od korjenastog povrća možete pripremati i različita variva, čorbe, supe - pojasnila je Taljić i u nastavku ponudila recept za salatu sa korjenastim povrćem.
- Mrkvi i cvekli dodala sam crnu rotkvu koja spada u kupusnjače (iako se izgledom ne bi reklo), a potpuno je zanemarena u prehrani. Obiluje antioksidansima, elektrolitima, mineralima, vitaminima. Od antioksidansa se ističe sulforafan za kojeg su studije dokazale da utječe na smanjenje rizika od karcinoma dojke, jajnika, prostate, debelog crijeva - istakla je Taljić.
Dakle, povrće (mrkva, cvekla i crna rotkva) izrendati, dodati so, maslinovo ulje, malo soka limuna, promiješati i servirati.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO