Ako ste odlučili i ove godine za zimnicu pripremiti ajvar, evo nekoliko trikova iskusnih domaćica - kako najlakše oguliti pečene paprike.
Guljenje uz pomoć čačkalice
Ponekad je kožici paprike potrebno vrlo malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža, u želji da je što prije skinete, obično uništavate "meso" paprike. U ovoj situaciji najbolja pomoć je čačkalica koja je dovoljno jaka da obavi posao, ali dovoljno tanka i mala. Pažljivo uvucite čačkalicu pod kožu i lagano povucite prema krajevima paprike i na kraju prstima odvojite oslobođenu kožicu.
Trik sa aluminijskom folijom
Možete ga koristiti ako pripremite paprike tako što ćete ih ispeći u rerni nakon što su očišćene i isječene. Prije pečenja, vrh posude ili pleha dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite ivice tako da zrak ne može da uđe u posudu. Kad su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju, već vruće paprike ostavite poklopljene 20 minuta. Para koju ste "zarobili" ispod folije odvojit će kožicu od mesa paprike i lakše će se oguliti.
Prekrijte paprike posudom
Ako pečete paprike u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja vruće ih pažljivo gurnite na jednu gomilu, prekrijte većom posudom i ostavite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt pare kao kada koristite aluminijsku foliju sa istim rezultatom.
Umotajte paprike u kuhinjsku papirnu salvetu
Paprike možete ispeći cijele, na tradicionalnom roštilju ili na plinskom šporetu. Trik Marthe Stewart pomaže u guljenju cijelih pečenih paprika. Ljutu papričicu odmah po pečenju umotajte u kuhinjsku papirnu salvetu i ostavite da se u njoj ohladi. Nakon hlađenja, samo nježno povucite kožu sa paprike papirom.
Ako nemate papirne salvete kada pečete kod kuće, snažna papirna kesa će poslužiti, kao što je veća kesa iz pekare. Metoda je ista - vruće paprike stavite u kesu, koju ćete dobro zatvoriti i ostaviti da se paprike u njoj ohlade, pa kesom nježno odvojite kožicu od mesa.
Savjet plus: Prilikom kupovine paprike birajte deblje sa više mesa. Takve "mesnate" paprike lakše se gule nakon pečenja.