navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najzdravije je domaće

Vrijeme je višanja: Napravite džem i sok, pa uživajte u ovim plodovima i tokom zime

Višnja je voće poznato još iz rane historije, a koristili su je Perzijanci, Grci i Rimljani.

Objavljeno: 11.07.2023. u 17:28
get url
text

Nisu zanimljive samo zbog okusa, nego pomažu i kod nesanice, bolova i prirodni su antioksidans.

Zanimljivo je kako daju osjećaj sitosti te čiste organizam.

Bogate su vitaminima A i C te folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema.

Najbolje ih je jesti svježe, ali mnogi višnje koriste i kod pripreme raznih poslastica, poput torti, kolača, štrudli, sladoleda.

Želite li u ovim zdravim plodovima uživati i tokom hladnih mjeseci, evo dva recepta kako od višanja pripremiti džem i sok.

Džem

Potrebni sastojci: jedan kg očišćenih višanja, 50 dkg šećera, jedan vanilin šećer, sok limuna, tri do četiri manje teglice.

Postupak pripreme:

Višnje zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavite u posudu, na laganu vatru. Miješajte dok se šećer ne otopi.

Zatim nastavite povremeno miješati. Višnje vam moraju kuhati tačno sat vremena.

Potom dodajte sok jednog limuna, a višnje usitnite štapnim mikserom.

Teglice operite i stavite u rernu na 50 stepeni Celzijusa pet minuta.

Vrući džem sipajte u vruće teglice. Teglice čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se džem ne ohladi.

Sok

Potrebni sastojci: tri kg višanja, jedan i po litar vode, 40 g limuntosa, šećer.

Postupak pripreme:

Višnje očistite od peteljki i operite pod mlazom vode. Spremite u veću posudu, pa ih pospite limuntosom i dodajte vode.

Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa.

Ostavite višnje da prenoće, najbolje čitavih 24 sata, pa pristupite cijeđenju. Možete ih cijediti preko velike guste, metalne cjediljke, a ne preko gaze. Tada će sok biti gušći.

Izmjerite dobijenu količinu soka, pa dodajte istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Neke višnje su više, a neke manje sočne, pa se nikada ne zna koliko će soka pustiti. Zato je ovo mjerenje tečnosti bitno.

Šećer miješajte drvenom kašikom dok se ne istopi. Ako imate veću količinu, onda više puta u toku dana (onako u prolazu) promiješajte.

Kada se sav šećer istopi, sok sipajte u flaše.