Četiri vrste čaja koje mogu poboljšati zdravlje crijeva, a dobro djeluju na jetru i visoki pritisak
AUTOR: Jutarnji.hr
Objavljeno: 17.09.2024. u 07:37
Unatoč sve većoj osviještenosti koliko je zdravlje crijevnog
mikrobioma važno, u praksi, čini se da još uvijek ne primjenjujemo sva načela
koja su nam privukla pažnju. Ipak, važno je iznova naglasiti kako naša crijeva
probavljaju i apsorbiraju hranjive tvari iz hrane i izlučuju otpad, a u tom im
procesu pomažu bakterije i drugi mikroorganizmi koje nazivamo i crijevnim
mikrobiomima.
Loše navike
Nažalost, sjedilački način života, manjak kretanja te
nutritivno osiromašena hrana ni na koji način ne doprinose zdravlju, već su
uzrok mnogih ozbiljnih bolesti, a sve češće slušamo i o probavnim problemima.
Posljednje se često događa i onima koji paze što unose u organizam, međutim, ne
njeguju rutinu spavanja, ne vježbaju i nerijetko provode prekovremene sate na
poslu. U nastavku donosimo četiri vrste čaja koje mogu
poboljšati zdravlje crijeva:
Čaj od maslačka
Maslačak je poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim
svojstvima. Čisti jetru i krv te je odličan diuretik. Osim toga, pokazalo se da
ima pozitivan utjecaj na ženske hormone i reproduktivne organe. Redovnom konzumacijom čaja od ove biljke moguće je riješiti probavne probleme. Maslačak
sadrži proteine, željezo i beta-karoten koji doprinose održavanju cjelokupnog
zdravlja.
Čaj od paprene metvice
Listovi paprene metvice u sebi sadrže blagotvorna eterična
ulja poput mentola koji promiče zdravlje probavnog sistema. Pogodno djeluje na
crijeva, a ublažava želučane tegobe, probavne smetnje i plinove te umiruje um,
pa je između ostalog paprena metvica odlična kao čaj.
Čaj od hibiskusa
Još je jedan saveznik zdravlja crijeva i prirodni borac protiv
stresa. Hibiskus je dragocjen izvor vitamina C, koji je ključan za pravilno
funkcionisanje našeg imunog sistema, a kao ljekovita biljka se među ostalim
koristi za snižavanje krvnog pritiska, holesterola i nivoa triglicerida u krvi.
Osušene latice ovog egzotičnog cvijeta smatraju se i prirodnim diuretikom,
djeluju kao čistač probavnog sistema, a sadrže i antocijanine - antioksidanse
koji štite tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Čaj od kima
Uobičajeni začin u našim kuhinjama blagotvoran je i kad je
probava u pitanju te se zbog toga može svrstati u prirodne saveznike zdravlja
crijeva. Protuupalna svojstva kima pomažu u smanjenju plinova i ostalih
probavnih smetnji. Kao i hibiskus, kim smanjuje nivo stresa te potiče na
ugodniji san, oboje važno za crijevni mikrobiom.
Napravite čaj od kima
Čaj od kima napravite tako što ćete kašičicu sjemenki kima
preliti kipućom vodom, a potom čaj ostaviti da se kuha na laganoj vatri oko pet
minuta. Pijte ga samostalno ili dodajte med za puniji okus, prenosi Jutarnji.hr