Unatoč sve većoj osviještenosti koliko je zdravlje crijevnog
mikrobioma važno, u praksi, čini se da još uvijek ne primjenjujemo sva načela
koja su nam privukla pažnju. Ipak, važno je iznova naglasiti kako naša crijeva
probavljaju i apsorbiraju hranjive tvari iz hrane i izlučuju otpad, a u tom im
procesu pomažu bakterije i drugi mikroorganizmi koje nazivamo i crijevnim
mikrobiomima.
Nažalost, sjedilački način života, manjak kretanja te
nutritivno osiromašena hrana ni na koji način ne doprinose zdravlju, već su
uzrok mnogih ozbiljnih bolesti, a sve češće slušamo i o probavnim problemima.
Posljednje se često događa i onima koji paze što unose u organizam, međutim, ne
njeguju rutinu spavanja, ne vježbaju i nerijetko provode prekovremene sate na
poslu. U nastavku donosimo četiri vrste čaja koje mogu
poboljšati zdravlje crijeva:
Maslačak je poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim
svojstvima. Čisti jetru i krv te je odličan diuretik. Osim toga, pokazalo se da
ima pozitivan utjecaj na ženske hormone i reproduktivne organe. Redovnom konzumacijom čaja od ove biljke moguće je riješiti probavne probleme. Maslačak
sadrži proteine, željezo i beta-karoten koji doprinose održavanju cjelokupnog
zdravlja.
Listovi paprene metvice u sebi sadrže blagotvorna eterična
ulja poput mentola koji promiče zdravlje probavnog sistema. Pogodno djeluje na
crijeva, a ublažava želučane tegobe, probavne smetnje i plinove te umiruje um,
pa je između ostalog paprena metvica odlična kao čaj.
Još je jedan saveznik zdravlja crijeva i prirodni borac protiv
stresa. Hibiskus je dragocjen izvor vitamina C, koji je ključan za pravilno
funkcionisanje našeg imunog sistema, a kao ljekovita biljka se među ostalim
koristi za snižavanje krvnog pritiska, holesterola i nivoa triglicerida u krvi.
Osušene latice ovog egzotičnog cvijeta smatraju se i prirodnim diuretikom,
djeluju kao čistač probavnog sistema, a sadrže i antocijanine - antioksidanse
koji štite tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Uobičajeni začin u našim kuhinjama blagotvoran je i kad je
probava u pitanju te se zbog toga može svrstati u prirodne saveznike zdravlja
crijeva. Protuupalna svojstva kima pomažu u smanjenju plinova i ostalih
probavnih smetnji. Kao i hibiskus, kim smanjuje nivo stresa te potiče na
ugodniji san, oboje važno za crijevni mikrobiom.
Čaj od kima napravite tako što ćete kašičicu sjemenki kima
preliti kipućom vodom, a potom čaj ostaviti da se kuha na laganoj vatri oko pet
minuta. Pijte ga samostalno ili dodajte med za puniji okus, prenosi
Jutarnji.hr