navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljeto za pamćenje

Avantura pod vodom: Deset najljepših ronilačkih mjesta u Turskoj

Sa više od osam hiljada kilometara obale duž Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, Turska nudi nevjerovatne mogućnosti ronjenja u bistrim tirkiznim vodama. Na raskrsnici drevnih kultura i pomorskih trgovačkih puteva kroz historiju, Turska tokom cijele godine dočekuje ronioce svih nivoa kako bi uživali u blagoj klimi zemlje, udobnom smještaju i lakoći prijevoza.

Objavljeno: 09.07.2022. u 20:46
get url
text

Izvanredna vodena flora i fauna, drevne i današnje olupine brodova i stoljetna blaga potopljena u plavim dubinama čekaju da budu otkrivena u Turskoj. Hiljadama godina dom ključnih pomorskih trgovačkih centara, Turska predstavlja roniocima neusporedivu priliku da istraže tragove ljudske historije duž svoje obale od osam hiljada kilometara.

Očaravajući svojim raznolikim morskim životom, kao i bogatstvom iznad zemlje, ova drevna geografija obećava uzbudljivo istraživanje briljantne podvodne faune usred grebena, kanjona, pećina i olupina brodova. Na mjestu susreta civilizacija i izuzetan po svom kulturnom i arheološkom bogatstvu, Turska također poziva posjetitelje da otkriju potopljene ostatke mediteranskih kultura.

- Pored kvaliteta svojih ronilačkih mjesta, smještaja i lakoće transporta, Turska se ističe svojom blagom klimom, nudeći roniocima izbor različitih podvodnih geografskih područja tokom cijele godine. Kako zemlja nastavlja svoje aktivnosti na podvodnim kulturnim rutama s Projektom Turkey Inventory of Shipwrecks, brojne studije su u toku kako bi se osiguralo da su njena kulturna dobra vidljiva pod vodom kao i na kopnu. Dok nastavlja da otvara novootkrivene olupine broda za ronilački turizam, Turska sada predstavlja nevjerovatni podvodni park Gallipoli u Çanakkaleu kao prepoznatljivu ronilačku rutu - istakli su iz Ministarstva kulture i turizma republike Turske.

 

Zaronimo u tirkizne vode Turske i istražimo najljepša ronilačka mjesta, okružena koralnim grebenima i olupinama brodova.


Uçanbalık, Kaš-Antalija

Nudeći odlično vidno polje u svojim čistim vodama, Kaş je jedno od deset najboljih ronilačkih mjesta u Turskoj i svijetu. U srcu turske rivijere, regija ima 21 ronilačku tačku koja privlače pažnju živahnim podvodnim životom. Uçanbalık, među prvim lokacijama koje padaju na pamet za ronjenje u Kašu, je mjesto koje majstori ronioci ne bi trebali propustiti. Sa dubinom u rasponu od 55 do 71 metar, Uçanbalık je poznat po olupini italijanskog bombardera modela Savoia-Marchetti SM79. Upečatljivi ostaci aviona, oborenog prilikom bombardovanja Meisa u Drugom svjetskom ratu, nude nezaboravno ronilačko iskustvo.


Zaliv Akvarij (Akvaryum Koyu), Fethiye - Mugla

Pravi vodeni raj, Zaliv Akvarij se smatra jednim od najboljih mjesta za ronjenje u Turskoj. Uzevši ime po bistrini svoje vode, ova blistava uvala privlači i početnike i iskusne ronioce. Zaliv Akvarij je poznat po raznolikosti svog morskog života, a ronioci će biti zadivljeni stvorenjima s kojima se susreću.


Veliki i mali grebeni (Büyük ve Küçük Resif), Bodrum-Mugla

Poluostrvo Bodrum vas poziva da plivate u čistim vodama koje vrve ribama, hobotnicama, algama, morskom travom i morskim spužvama. Dom za 20 ronilačkih mjesta sa dubinom do 30 metara, u Bodrumu su Veliki i Mali grebeni dva najpopularnija mjesta za ronjenje. Ovi grebeni, nazvani prema svojim prečnicima, nalaze se na samom izlazu iz luke Bodrum. Sa dubinama u rasponu od sedam do oko 33 metra, ova mjesta za ronjenje su dom jatima riba i raznim drugim vodenim životinjama.


Pećina gusara i pećina ljubavnika (Korsan ve Âşıklar Mağarası), Antalija

Dvije uzbudljive podvodne pećine čekaju ronioce u Alanji, sve popularnijoj turističkoj destinaciji u provinciji Antalija. U Gusarskoj (Korsan) pećini ronioci mogu posmatrati olupinu na dubini od 25 metara. Pećina svojim plitkim vodama privlači ronioce početnike, ali je pogodna i za iskusne ronioce; zahvaljujući svojoj otvorenoj i širokoj strukturi, moguće je i noću izaći na površinu i posmatrati slijepe miševe na svjetlima baterijske lampe. Poput Piratske pećine, pećina zaljubljenih (Âşıklar), udaljena 15 minuta od luke Alanja, je mjesto pogodno za ronioce svih nivoa. U pećini, živom staništu za podvodni život, nalazi se i drevno brodsko sidro na dubini od 21 metar.


Ostrvo Dana (Dana Adası), Mersin

Mersin, sjajna zvijezda turske rivijere, prekrasno je mjesto za ronjenje, sa uvalama i zalivima ukrašenim drevnim ruševinama. Kao grad naseljavan Hetitima, Asircima, Perzijancima, Grcima, Rimljanima, Armenima, Seldžucima i Osmanlijama, ronioci mogu otkriti tragove Mersinove prošlosti u plavim dubinama Sredozemnog mora. Ostrvo Dana, ključna tačka komercijalnih i vojnih ekspedicija i pomorskih zajednica kroz historiju u istočnom Mediteranu, jedno je od najboljih mjesta za ronjenje u Mersinu. Ostrvo, nezavisni grad, u rimsko doba nazvan Pityussa, sadrži tri hiljade godina staro brodogradilište otkriveno 2018. godine, zajedno sa ruševinama antičkog grada. Ronioci će sigurno biti fascinirani brodolomima ovog područja, bogatim podvodnim životom i prošlošću koja čuva svoju misteriju.


Zaliv Kadirga (Kadırga Koyu), Marmaris

Ističući se odličnom vidljivošću, najpopularniji ronilački centar Marmarisa je nesumnjivo zaliv Kadirga. Roniti se može na svim nivoima u ovoj oblasti, nasuprot svjetionika Kadirga koji se proteže do 40 metara. Na dubini od 15 metara leže ostaci helenističkog broda okruženog murinama i amforama – zbog kamenitog terena, stotine amfora su pričvršćene za stijene.


Ostrvo Fener (Fener Adası), Češme-İzmir

Ostrvo Fener, koje privlači pažnju svojim raznolikim morskim stvorenjima, jedno je od najpopularnijih mjesta za odmor u Izmiru i idealno središte za podvodne avanture. Vode ostrva naseljavaju morske spužve, korali, sarazi i orade. Najsretniji ronioci mogu naići na foke u staroj ostrvskoj špilji tuljana.


Historijski podvodni park Galipolje (Gelibolu Tarihî Su Altı Parkı), Čanakkale

Smješten na mjestu spajanja Egejskog i Mramornog mora, poluostrvo Čanakale (Gelibolu) je odlično mjesto za ronjenje gdje pojetioci mogu otkriti slavnu historiju regiona – pod vodom. U dubinama ovih plavih mora nalazi se 216 olupina broda, mjesto pohoda na Dardanele, jednog od najdramatičnijih frontova Prvog svjetskog rata. S ciljem očuvanja podvodne kulturne baštine regije i prenošenja u budućnost, Turska je uvela Čanakale historijski podvodni park kako bi podigla svijest o kampanji Dardanele. Predstavljen za ronilački turizam u septembru 2021. godine, park ima 14 različitih ronilačkih tačaka. Pozdravljajući ronioce na dubinama od 18 do 28 metara, teretni brod Lundy, koji je potonuo nakon što je pogođen torpedom 1915. godine, i brodovi HMS Majestic i Captain Frangos čekaju da ispričaju svoje priče u dubinama historijskog podvodnog parka Gelibolu.


Ostrvo Heybeli (Heybeli Ada), Kalkan-Antalija

Smješten na 45 minuta od luke Kalkan, ostrvo Heybeli roniocima nudi svojstven doživljaj sa svojim stjenovitim područjem. U južnom dijelu Hejbelija, koji se sastoji od dva mala ostrva s maksimalnom dubinom od 24 metra, ronioci mogu vidjeti jata zubaca (Dentex dentex), a u istočnom dijelu velike škarpine (Epinephelus aeneus) kako se kriju među trskom i stijenama. Pored živopisnog morskog života, u dubinama Heybelija leži i nepoznata olupina. Posjetioci mogu plivati oko oba ostrva.


Plava pećina (Mavi Mağara), Kekova-Antalija

Nazvana po briljantnim plavim nijansama svjetlosti koja prodire kroz njene tunele, Plava pećina je mjesto za ronjenje pogodno za ronioce svih nivoa. U bistrim vodama Kekove, Plava pećina ima kanale i otočiće, kao i unutrašnje i vanjske galerije; unutrašnja galerija ima komoru koja omogućava izlazak na površinu. Svijetli koralji i šareni sezonski škampi žive u obje galerije, stvarajući šarene slike u dubinama vode.