navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sačuvati optimizam

BZK Preporod pokrenuo izazov #Mojsevdah

Vođeni mišlju da predaja ne dolazi u obzir i da raspjevana Bosna nikada neće utihnuti i klonuti duhom, online magazin "Biserje", kojega izdaje BZK "Preporod", pozvao je građane na IZAZOV kojega su pokrenuli pod naslovom #MOJSEVDAH.  

Objavljeno: 26.03.2020. u 19:58
get url
text

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", za Faktor kaže da nastoje sa svoje strane pomoći situaciju u kojoj se našlo naše cjelokupno društvo s pojavom epidemije virusa COVID-19.

- Kako bi se spriječilo ubrzano širenje virusa, svi smo morali drastično promijeniti način života, te svi, htjeli – ne htjeli, živimo na neki drugi, nama dosad stran način, a mnogi su i nemalo uplašeni svime što se zbiva... No, život i dalje mora teći, mora se sačuvati životna snaga i optimizam, i upravo tu javlja se kultura – kultura kao snaga i pokretač. Tako je, dakle, došlo do ideje da putem našeg portala za kulturu Biserje.ba pokrenemo izazov i natjecanje #MOJSEVDAH. Ljude, naprosto, animiramo da u ovoj našoj prijetećoj svakodnevici pronađu zrnce ljepote i da ga podijele s drugima putem našeg portala - naglašava Kodrić.

Prva zadana tema su sevdalinke, koje građani mogu otpjevati prema vlastitom izboru, snimajući sebe ili svoje nane, dede, majke, očeve, djecu… Iz BZK Preporod poručuju da video snimak ne bi smio prelaziti 1 minutu te da se uz njega obavezno pošalje ime i prezime izvođača te grad/državu iz koje dolazi. Simak se potom šalje na Facebook stranicu magazina Biserje ili mail [email protected], a snimke će biti objavljene u nadi da će se pridonijeti kolektivnom mentalnom i duhovnom zdravlju.

 

IZAZOV #MOJSEVDAH Halid Bešlić

Naš velikan HALID BEŠLIĆ vas svojom izvedbom poziva da sudjelujete u IZAZOVU #MOJSEVDAH i da OSTANETE U KUĆAMA Šaljite nam svoje snimke, a mi ćemo ih objaviti. Upute na linku https://www.biserje.ba/izazov-mojsevdah-biserje/

Posted by Biserje on Thursday, March 26, 2020

 

Prof. dr. Kodrić kaže da je inicijativa potekla od glavnog i odgovornog urednika portala Biserje.ba Filipa Mursela Begovića.

- Nimalo slučajno odlučili smo se za sevdah jer, s jedne strane, upravo sevdah jedan je od najprepoznatljivijih segmenata naše kulturne baštine, dok, s druge strane, sevdah našeg čovjeka pratio je, a i dalje prati gotovo u svakom segmentu života – i onda kad je ushićen i kad se veseli, ali i onda kad ga, kako to kaže upravo narodna pjesma, tuga mori... A tako istovremeno afirmiramo i našu kulturnu baštinu, činimo je živom i životno prisutnom, ali, isto tako, pomažemo da pjesma ili kultura uopće nadvlada strah i druge izazove situacije koju, nažalost, trenutno živimo... Na prvi pogled, danas svi trebaju samo ono što će im pomoći da prežive ovu pošast koja se krije iza "šifre" COVID-19. Međutim, interes koji je pokrenula naša inicijativa #MOJSEVDAH pokazuje i nešto drugo – to koliko ljudi trebaju i kulturu da bi preživjeli i živjeli kao ljudi, kao ljudska bića. To je i sasvim razumljivo, jer nema pravog čovjekovog života, tj. života u njegovoj cjelovitosti i punini, bez onih 'viših' sadržaja koje nazivamo kulturom - kaže prof. dr. Kodrić.

Za najbolje izvedbe #MOJSEVDAH organizator izazova predvidio je nagrade:

1.      MJESTO: Komplet 12. kola kapitalne Edicije "Bošnjačka književnost u 100 knjiga" (ukupno 60 knjiga) u izdanju BZK "Preporod"

2.      MJESTO: U saradnji sa izdavačkom kućom "Dobra knjiga" Sarajevo 15 knjiga kapitalne Edicije "Dobri Bošnjani"

3.      MJESTO: U saradnji sa sedmičnim listom "Stav" 1. kolo  kapitalne Edicije "Bošnjaci" i Mapa kulturnog naslijeđa Bošnjaka