navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kućni ljubimci

Gledanje u akvarijske ribice snižava pritisak, psi pomažu depresivnim osobama

Dokazano je da kućni ljubimci mogu osjetiti naše emocije i bolesti, ali i da su vlasnici maca, kuca, općenito zdraviji, čak i mentalno.

Objavljeno: 19.03.2022. u 13:00
get url
text
Akvarijska ribica

Psihijatrica Judith Joseph savjetuje ljudima sa depresijom da udome pse.

- Oni dobro čitaju ljude, empatični su i tjeraju vas da izađete na otvoreno - kaže.

Za autizam preporučuje mačke, napominjući da one ne ostvaruju intenzivan kontakt očima i razumiju fizičke granice. Također se pokazalo da mačke smanjuju osjećaj stresa kod djece s autizmom.

Ako ste proživjeli traumu, smatra da su najbolji izbor konji, jer su odlični u izgradnji povjerenja i prevladavanju strahova potičući povezivanje i osjećaj sigurnosti.

Za anksioznost predlaže ribice jer, kako kaže, gledanje kako plivaju u akvariju smiruje moždane valove i snižava krvni pritisak.

Ljudima s bipolarnim poremećajem savjetuje zmije, napominjući da bi njihovi ritmični pokreti mogli pomoći u stabilizaciji raspoloženja. Gušteri su preporučljivi za ADHD jer su nezavisni i relativno nezahtjevni za održavanje.

Ljudima s opsesivno-kompulzivnim poremećajem preporučuje ptice, koje rijetko zagađuju dom i proizvode umirujuće zvukove. Starijim ljudima oboljelima od demencije savjetuje nabavku kornjače.