navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koliko je učinkovit

Iz Gileada insistiraju da Remdesivir poboljšava stope preživljavanja od COVID-19

Kompanija Gilead kritizirala je studiju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je pokrenula sumnju u efikasnost Remdesivirau liječenju COVID-19, insistirajući na tome da lijek preko noći uspješno poboljšava stopu preživljavanja za veliku grupu hospitaliziranih pacijenata.

Objavljeno: 29.10.2020. u 16:41
get url
text

Kako danas piše The Financial Times, kompanija je krenula u odbranu Remdesivira jer je otkrila da je lijek, koji američka uprava za hranu i lijekove početkom godine nije ni odobrila, u trećem tromjesečju donio 873 miliona dolara prihoda.

Studija WHO, objavljena ovog mjeseca, otkrila je da je Remdesivir, sada poznat pod imenom Veklury, imao malo utjecaja na smrtnost, smanjujući vrijeme u bolnici ili da li pacijent završi na ventilatoru.

Merdad Parsey, glavni medicinski službenik Gileada, rekao je da velika količina podataka nedostaje iz preliminarne analize WHO-a. Doveo je u pitanje dizajn studije i predložio da se rezultati mogu razjasniti u procesu stručne provjere.

Kritizirali su tzv. "solidarity trial" Svjetske zdravstvene organizacije zbog toga što nisu pravili razliku između pacijenata koji su tretirani niskim nivoima kisika i onih s visokim nivoima. Remdesivir je bio uspješan kod onih sa niskim nivoima kisika te ako je uključen dovoljno rano, tj. prije "imunoloških oluja".

- Ovi su rezultati ono što smo očekivali i čemu smo se nadali s antivirusnom terapijom koja bi trebala imati najveći utjecaj kada se daje ranije u toku bolesti, prije nego što upalna kaskada dovede do kritične bolesti - rekao je Parsey.

WHO nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Podsjetimo, Remdesivir, koji je razvijen za liječenje ebole, dobio je prošle sedmice odobrenje FDA da se njim mogu liječiti hospitalizirani pacijenti s COVID-19 nakon što se koristio pod odobrenjem za hitnu upotrebu.

"Guranje" za masovnim širenjem proizvodnje znači da ponuda sada nadmašuje potražnju.

Daniel O’Day, izvršni direktor Gileada, rekao je da su blagodati Remdesivira "nedvosmisleno pokazali zlatni standard globalnih kliničkih ispitivanja".

- Početkom godine, većina svijeta nije ni znala za COVID-Danas, manje od 10 mjeseci kasnije, imamo terapiju koju je odobrila FDA i koja pomaže pacijentima širom svijeta da se brže oporave. A za neke grupe pacijenata, Veklury smanjuje rizik od smrti – kazao je O’Day.

U Gileadu su očekivali da će se Remdesivir prodavati bolje. Iako su na njemu lijepo zaradili, ni investitori nisu, izgleda, previše sretni jer im je danas cijena dionice u padu 1,5 posto.

Studija je pokazala da je Remdesivir ubrzao oporavak, ali nije poboljšao stope preživljavanja. Međutim, Parsey je rekao da su dalje analize pokazale da je za oko 40 posto hospitaliziranih pacijenata, onih koji su primali niske nivoe kisika, uzimajući Remdesivir, došlo do 72-postotnog smanjenja smrtnosti 15. dana. No, iz ovoga nije jasno što nakon 15. dana, jer i nakon tog dana pacijenti umiru od posljedica COVID-19 zaraze.