navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekari objašnjavaju

Kako to najlakše otkriti: Jeste li prehlađeni ili imate upalu sinusa

Ako vam curi nos, vjerovatno ste prehlađeni, ali ako to ne prestaje i osjećate se sve gore, preporuka zdravstvenih stručnjaka je da odete pregledati sinuse.

Objavljeno: 15.11.2021. u 08:44
get url
text

Iako se mogu javiti slični simptomi, prehlada i upala sinusa su različite bolesti.

Evo šta trebate znati:

Šta je prehlada?

Obična prehlada je virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu. Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja, piše msn.com.

Simptomi prehlade su: bolno grlo, curenje nosa, kašalj, kihanje, glavobolja, bol u tijelu.

Šta je upala sinusa?

Upalu sinusa označava upala i otjecanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, kod jačih upala povišena temperatura.

Ako ima gnojnog sekreta, to govori da se možda radi o bakterijskoj upali.

Sukrvavi iscjedak iz nosa također govori o upali i treba detaljnije pregledati čitavu nosnu šupljinu.

Prema pisanju Američkog centra za alergije, astmu i imunologiju, simptomi upale sinusa uključuju: postnazalno kapanje, zelenu boju sluzi iz nosa, osjetljivost lica ispod očiju ili čela, bol u prednjem dijelu glave, bolni zubi, kašalj, temperatura, umor, zadah.

Kako liječiti prehladu?

Brzog lijeka nema, ali je važno uzimati puno tekućine i odmarati te koristiti lijekove koje možete nabaviti bez recepta, ali oni neće utjecati na tok bolesti jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije, pa antibiotici neće pomoći.

Dr. Susan Besser, doktorica u Mercy medicinskom centru u Baltimoreu, savjetuje da se koristi lijek poput ibuprofena kod temperature i boli, ali i kod začepljenja nosa.

Med je jako dobar pripravak ako vas muči kašalj.

Sprejevi za nos će isto pomoći, ali i topla pileća supa koja će vas ugrijati.

Kako liječiti upalu sinusa?

Upale sinusa će često proći sama od sebe, kažu stručnjaci CDC-a, ali ako vaša infekcija nikako ne prolazi i uzrokovana je bakterijom, možda ćete trebati antibiotike.

Ako ljekar odluči da trebate antibiotike, možda ćete ih morati piti i do 28 dana, a tako se dugi tretmani prepisuju obično osobama koje imaju nešto teže oblike upale sinusa.

Američki centar za alergije, astmu i imunologiju navodi kako treba biti pažljiv kod korištenja antibiotika, a savjetuju ih samo osobama koje se bore sa simptomima više od 7 ili 10 dana.

Savjetuju i da isprobate sljedeće stvari kako biste olakšali stanje: koristite sprej nekoliko dana, uzimajte antihistamine, isprobajte intranazalne kortikosteroide (sprej), ispirite nosnu šupljinu otopinom soli i vode.

Kad treba ljekaru?

Dr. Bleier savjetuje da sačekate sedam dana, a ako vaši simptomi ne reagiraju na spomenute pripravke i odmor te rehidraciju u roku od sedam do 10 dana, ili se simptomi nisu poboljšali nego pogoršali, važno je posjetiti ljekara.

Ako se često nalazite u ovakvoj situaciji, dr. Bleier savjetuje da posjetite otorinolaringologa kako iza tog čestog problema ne bi stajala neka bolest u pozadini.