navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Američka akademija

Ko je Troy Kotsur: Prvi gluhonijemi muškarac u historiji osvojio je Oscara za glumu

Na 94. dodjeli Oscara, ponovo u kultnom Dolby Theatreu u Los Angelesu, prestižnog kipića za najboljeg glumca u sporednoj ulozi osvojio je američki glumac Troy Kotsur (53) za ulogu u hvaljenom filmu "Coda".

Objavljeno: 28.03.2022. u 10:29
get url
text

Riječ je o historijskoj pobjedi jer Kotsur je prvi gluhonijemi glumac koji je osvojio Oscara. Nagradu je posvetio gluhonijemoj zajednici i osobama s invaliditetom.

- Ovo je naš trenutak - kazao je na znakovnom jeziku.

Znakovito, njegova kolegica iz filma "Coda" Marlee Matlin bila je prva gluhonijema glumica koja je osvojila Oscara, i to 1987. godine za film "Djeca manjeg boga".

Troy Kotsur američki je glumac i reditelj, a sporedna uloga u filmu "Coda" donijela mu je niz priznanja, uključujući i filmsku nagradu Britanske akademije, nagradu Ceha filmskih glumaca i nagradu Critics' Choice, pa je pred samu dodjelu kotirao kao blagi favorit, ispred mlađahnog Kodija Smita-McPheeja (25).

Kotsur u filmu igra gluhog ribara Franka Rossija, koji čini sve u svojoj moći da bi održao svoj posao uz pomoć kćerke tinejdžerke. Za ovu je ulogu dobio izuzetne kritike, čak 31 nominaciju za različite nagrade, a onu najprestižniju je i osvojio.

Nakon što je nominiran za Oscara, Kotsur je priznao da je bio zapanjen.

- Još se sjećam kad sam gledao Marlee na dodjeli Oscara i tada sam rekao prijateljima da ću jednog dana biti nominiran za istu nagradu, a oni su bili skeptični. Drago mi je da su me prepoznali. Ne zato što sam gluh, nego zbog mog talenta za glumu - rekao je Troy.

Kotsur je prije ovog velikog uspjeha glumio u filmovima: "The Number 23", "Universal Signs", "See What I'm Saying: The Deaf Entertainers Documentary", "No Ordinary Hero: The SuperDeafy Movie", i "Wild Prairie Rose" te serijama "Strong Medicine", "Sue Thomas: F.B.E", "Doc", "CSI: NY", "Scrubs", "Criminal Minds" i "The Mandalorian".