navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rezultati 16 istraživanja

Mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik za srčane bolesti i demenciju

Pažljivo pridržavanje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25 posto, rezulati su analize 16 istraživanja.

Objavljeno: 15.03.2023. u 11:34
get url
text

- Ova studija potvrđuje ono što je već poznato o kardiovaskularnim dobrobitima mediteranske prehrane, ali naglašava kako ona može biti jednako korisna za žene kao što se zna da je za muškarce – navodi kardiologinja Sarah Zaman sa Univerziteta u Sydney.

Pregledna studija je kombinirala istraživanja o mediteranskoj dijeti, izdvajajući podatke o ženama.

Naučnici su onima koje su konzumirale više namirnica kao što su povrće i voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i plodove mora, a manje crvenog i prerađenog mesa (što spada u mediteransku prehranu) pridodali više bodova, piše CNN.

Stručnjaci su nakon analize uočili da su žene koje su najviše slijedile mediteransku prehranu imale 24 posto manji rizik od srčanih bolesti i 23 posto manji rizik od rane smrti spram onih koje nisu slijedile takvu dijetu.

Za muškarce naveli su ljedeće:

- Zabilježili smo 22 posto manji rizik od srčanih bolesti i 23 posto manji rizik od smrti kod muškaraca – kazala je Zaman.

Victoria Taylor, dijetetičarka iz Britanske organizacije za srce, napomenula je kako su svih 16 studija bile promatračke naravi, odnosno da ne ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu, i da su se uglavnom oslanjale na izvještaje samih ispitanika kada se radilo o unosu hrane.

Jučer je objavljeno još jedno istraživanje o benefitima mediteranske prehrane. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, mediteranska dijeta bogata orašastim plodovima, plodovima mora, žitaricama i povrćem mogla bi skoro za četvrtinu smanjiti rizik od demencije, navodi The Guardian.

Nalazi koji se temelje na podacima više od 60.000 pojedinaca iz britanske Biobanke ukazuju na to da povećano konzumiranje hrane biljnog porijekla može imati "zaštitni učinak" protiv demencije, bez obzira na genetski rizik osobe.