Jednostavan i brz kolač s kremom od sira i jagoda idealan je za toplije dane i sezonu omiljenih crvenih plodova.

Sastojci

Biskvit
4 žumanca
4 bjelanca
2 kašike tople vode
1 vanilin šećer
100 g glatkog brašna
50 g gustina
1 vrećica praška za pecivo

Nadjev

4 žumanca
250 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
500 g svježeg sira
7 listova bijele želatine
1limun - korica

Dodatno

500 g jagoda
1 preljev za tortu

Priprema

Biskvit

1. Izmiksajte žumanca

Žumanca miksajte s toplom vodom dok ne postanu pjenasti, zatim dodati šećer i vanilin šećer i miksajte dalje dok smjesa ne postane kremasta.

2. Izmiksajte bjelanca

Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg, zatim ga lagano umiješajte u smjesu žutamanaca.

3. Dodajte brašno i ostale sastojke

Brašno, prašak za pecivo i gustin pomiješajte, dodajte u smjesu od jaja, dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci povezali.

4. Stavite da se peče

Četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje, istresite smjesu i pecite u zagrijanoj peći na 190 stepeni 20-25 minuta.

Nadjev

1. Smjesu žumanaca i mlijeka zagrijte

Žumance, šećer, sol, limunovu koricu i mlijeko stavite u posudu i dobro promiješajte, zatim stavite na laganu vatru da se zagrije (ne kuhajte) dok se ne počne zgušnjavati.

2. Dodajte želatin

Dodajte prethodno namočen i iscijeđen želatin, miješajte dok se želatin ne otopi.

Smjesu zatim procijedite i ostavite da se malo ohladi.

3. Umiješajte sir i slatko vrhnje

Kad se smjesa ohladila dodajte sir, promiješajte, zatim dodajte slatko vrhnje koje ste prethodno dobro izmiksali.

Slaganje

1. Prerežite biskvit i nadjenite

Ohlađeni biskvit prerežite na pola, donji dio stavite u dublji lim za pečenje na njega istresite nadjev i poklopite drugom polovinom biskvita.

2. Dodajte jagode i preljev

Jagode operite, narežite i posložite po biskvitu pa zalijte preljevom za torte pripremljenim prema uputama na vrećici.

3. Ohladite

Kolač ostavite u frižideru preko noći.

Izvor: