Ako ne znate šta tokom narednog vikenda pripremiti za ručak, evo nekoliko prijedloga. 

Orijentalna čorba sa crvenom lećom

Potrebni sastojci: dvije kašike maslinovog ulja, jedna veća glavica luka, četiri česna propasiranog bijelog luka, dvije nasjeckane mrkve, jedan paradajz, jedna šipka sitno sječenog celera, jedna do dvije kašičice mljevenog kumina, po ukusu soli, bibera, 150 g crvene leće, litar vode, 375 ml pilećeg temeljca, dvije do tri kašike svježeg peršuna.

Postupak pripreme:

Zagrijati ulje u šerpi, dodati luk, pa ga pržiti dok ne postane svijetlo žućkaste boje, oko pet minuta. Dodati bijeli luk, mrkvu, paradajz, celer, kumin, biber i so, pa propržiti još oko dvije minute.

Dodati leću, vodu i pilećeg temeljca, ako ga nemate, dodajte isto toliko vode i dinstati, otklopljeno oko dvadeset minuta ili dok vam se leća ne skuha.

Promiješati povremeno. Crvena leća se puno brže skuha od obične. Po želji možete dodati i malo limunovog soka na kraju kuhanja, peršun, probati da li vam je potrebno još soli i bibera i poslužiti uz komad prepečenog hljeba.

Klepe

Potrebni sastojci za tijesto: jedan kg brašna, 400 ml mlake vode, jedno jaje, prstohvat soli, ulje.

Fil: 300 g mljevene junetine, jedna glavica luka, so, biber, jedno česno bijelog luka.

Preljev: 500 ml pavlake/vrhnja, tri, četiri česna bijelog luka, te još 100 g maslaca i pola kašičice crvene paprike u prahu.

Postupak pripreme:

Pomiješajte brašno s mlakom vodom, a potom dodajte so, jedno jaje i jednu kašiku ulja. Pomiješajte da napravite glatko tijesto (ne smije se lijepiti za ruke poput ljepila).

Tijesto odvojite na dvije kuglice jednake veličine, stavite u posudu, premažite s malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i pustite da odstoje tridesetak minuta.

U posebnoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno narezani luk, bijeli luk, so i biber po ukusu. Odvojite sa strane, jer ćete ovu smjesu koristiti kao fil za klepe.

Tijesto razvaljajte na oko pet mm debljine, a zatim izrežite na kvadrate. Najbolje je 5×5 cm ili manje, jer klepe je ugodnije jesti kad su male.

Dodajte malu količinu mješavine mesa u sredinu svakog kvadrata.

Zatim tijesto preklopite dijagonalno i zatvorite trokute pritiskajući tijesto prstima.

U velikoj šerpi stavite malo vode, posolite i pustite da se skuha, dodajte nekoliko kapi ulja, a zatim vrlo nježno prenesite klepe u vodu da se kuhaju. Kuhajte ih u nekoliko serija, ne odjednom, kako se ne bi slijepile. Kad isplivaju na površinu, to je znak da su kuhane.

Skuhane klepe izvadite iz vode pomoću šupljikave kašike i stavite u tepsiju.

Kad su sve skuhane, prelijte malo prokuhane vode u tepsiju i promiješajte - to će spriječiti da se klepe lijepe jedna za drugu.

Otopite 100 g maslaca i prelijte, a potom klepe pospite mljevenom crvenom paprikom i dobro promiješajte.

Stavite tepsiju u zagrijanu rernu (180 stepeni) na pet do 10 minuta.

Dok se peku, u posudi pomiješajte kiselo vrhnje/pavlaku i bijeli luk.

Kad su se ispekle klepe prelijte smjesom od kiselog vrhnja i bijelog luka.

Hurmašice

Potrebni sastojci za tijesto: dva jaja, 45 dkg glatkog brašna, 15 dkg maslaca, pet dkg šećera, prstohvat soli.

Agda: 750 ml vode, 25 dkg šećera, sok od dva limuna.

Postupak pripreme:

Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi.

Prvo pripremite agdu: pomiješajte vodu i šećer, pa na umjerenoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta. Potom agdu sklonite sa ringle, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.

Priprema hurmašica: maslac otopite i kad postane mlak dodajte mu umućena jaja pa dobro sve promiješajte.

U brašno stavite šećer i so, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.

Tepsiju za pečenje premažite s malo masnoće.

Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak, pritisnite jednom stranom na rende i redajte hurmašice u tepsiju.

Pecite ih 180 stepeni Celzijusa oko 25 minuta sve dok ne poprime zlatnožutu boju.

Pečene hurmašice odmah prelijte hladnom agdom i ostavite da se ohlade.

Izvor: Faktor