navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje ulazi na usta

Nutricionist ruši mitove o hrani zbog kojih se debljate i savjetuje šta smijete jesti ako ste na dijeti

Vjerovali ili ne, neke od navika za koje vjerujete da su dobre, čine više štete nego koristi.

Objavljeno: 04.09.2020. u 15:59
get url
text

Stručnjaci otkrivaju kako razlikovati stvarnost od fikcije:

Zašto ne gubim kilograme

Ako imate problema s mršanjem, možda donosite pogrešne odluke bazirane na neprovjerenim informacijama. Nutricionist otkriva u koje to mitove trebate prestati vjerovati kako biste lakše i brže stigli do cilja.

Kalorija je kalorija

Ti nije tačno!

- Ovaj mit nikako da nestane i pomogne ljudima da budu i ostanu zdravi, napominje nutricionist dr. Mark Hyman.

Naravno, ako jedete 20.000 kalorija u danu, pa i ako dolaze od voća i povrća, sigurno ćete nakupiti viška kilograma, ali ne toliko koliko biste ih dobili da kalorije samo unosite iz slatkiša i procesuirane hrane.

- Vaše je tijelo kompleksnije od jednog matematičkog problema, a svaki zalogaj utječe na hormone, procese u mozgu i metabolizam. Važan je dakle kvalitet kalorija, a ne količina.

Zobena kaša je zdrav doručak

Ne uvijek! Možda bi bilo za početak pametno kupovati već pripremljene obroke u prodavnicama s raznim dodacima jer tako sigurno možete računati na preveliki unos šećera.

- Zobena kaša se smatra zdravim obrokom jer utječe na snižavanje holesterola, ali često se u onim već spremnim za grijanje nalazi puno šećera. To uzrokuje nagli skok šećera u krvi, što će samo u konačnici pojačati glad - napominje dr. Hyman.

Jaja su loša za holesterol

Suprotno popularnom mišljenju, holesterol u hrani koju jedete ima malo utjecaja na nivoe holesterola u krvi. Šećer i ugljikohidrati potiču stvaranje lošeg holesterola, a jaja nemaju veze s tim. Istraživanje provedeno prije pet godina nije pronašlo nikakvu poveznicu između žumanaca i povišenog holesterola.

Dijetni napitak je zdraviji od ostalih gaziranih sokova

Ovo jednostavno nije istina.

- Umjetni zaslađivači su hiljadu puta slađi od šećera i aktiviraju genetski program i ljubav prema slatkom više od ostalih supstanci - navodi dr. Hyman i dodaje kako prevare metabolizam da je šećer na putu, što uzrokuje izlučivanje inzulina i stvaranje masnih naslaga na području trbuha.

Doručak je najvažniji obrok u danu

Prema riječima stručnjaka, ovaj mit se treba razbiti jer unatoč istraživanjima preskakanje doručka neće utjecati na gubitak kilograma i opće zdravlje.

Stručnjaci napominju da je važnije slušati svoje tijelo i jesti kada osjetite glad.

Med ili sirup agave najbolji su izvori šećera

Šećer je šećer i neće nikome pomoći traženje odgovora u drugim namirnicama.

- Ako gledamo iz perspektive osobe koja želi izgubiti kilograme, med i agava su kalorični - dodaje nutricionist.

Cilj je je smanjiti unos šećera, a ne zamijeniti ga drugim šećerom.

Puno malih obrok ubrzava mršanje

Neki stručnjaci savjetovat će kako je potrebno jesti svaka dva do tri sata kako bi metabolizam radio najbolje. No, nekim ljudima to nikako ne odgovara jer nakon tako malih obroka samo osjećaju glad.

Ono što se može dogoditi jeste i unos puno više kalorija nego da ste jeli nekoliko obroka u danu, a duže čekanje između obroka može resetirati cijeli sistem i dati vam više energije te potaknuti proces mršanja.

Birajte proizvode koji sadrže malo masnoća

Znate li zašto je avokado jedna od omiljenih namirnica stručnjaka za hranu? Jer se ne debljate zbog masnoća!

- Masnoće nisu problem, od zdravih masnoća možete samo profitirati, a oni proizvodi koji sadrže malo masnoća često sadrže puno šećera kako bi bili boljeg okusa - napominje dr. Hyman te savjetuje da sebi priuštite malo kozijeg sira, ali ako želite mlijeko ili jogurt, izbjegavajte proizvode s malo masnoće.

Namirnice bez glutena su zdravije

Kolač je kolač, pa i ako ne sadrži gluten. Dr. Hyman savjetuje da izaberete namirnice koje prirodno ne sadrže gluten, poput povrća, proteina i zdravih masnoća. Vlakna su također potrebna kako bi ugasila želju za hranom i regulirala probavu.

Bez jake volje nema mršanja

- Razlog zašto toliko volimo hranu nije u manjku discipline, jednostavno smo biološki "ovisni" o šećeru, a snaga volje tu ne pomaže - kaže Hyman.

Važno je paziti na količinu unosa i tu je sva pamet, umjerenost je uvijek najbolji put.