navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slovo stručnjaka

Odjeća je vaša vizualna karta: Deset modnih pravila poslovnog muškarca

Moda i modni trendovi polja su o kojima žene puno znaju, jer često listaju modne časopise, istražuju po internetu, među prvima se upoznaju sa ponudom u trgovinama… Ali, šta je sa muškarcima?

Objavljeno: 25.02.2020. u 10:48
get url
text

Oni na modu gledaju drugačije - važno je da je sve ugodno, da ništa nigdje ne steže i da se vidi ili prekrije tijelo - ovisno o građi.

Tako dobijamo sliku frajera u trapericama širokih nogavica, kariranoj košulji i dukserici na rajsferšlus. Na nogama su cipele na vezivanje, a preko svega prebačen kaput s dvorednim kopčanjem.

No, tako obučeni ne možete na posao ako ste vodeći menadžer.

Modni stručnjaci podsjećaju na kojih 10 ključnih stvari trebate pripaziti ako radite odgovorne poslove, upravljate velikim timom, putujete i predstavljate svoju ličnost i kompaniju diljem svijeta:

- Krojevi su ono što nas prvo privlači kad je odjeća u pitanju. Odjeća treba prekriti tijelo, ali ga ne sputavati. Ukoliko niste sigurni, informirajte se o tome jeste li u standardu ili vam trebaju brojevi "između" (produžene nogavice i rukavi), koja vam je idealna dubina hlača i kragne…

- Tkanine su presudne kada je odijevanje u pitanju jer one pružaju ugodnost tokom nošenja odjeće. Ono što je prvo uz tijelo neka uvijek bude pamuk (veš), kao i košulje koje uz pamuk imaju i malo elastina. Odijela su uvijek najugodnija ako su od fine vune (čak i ljeti) jer vuna je odličan izolator - zimi grije, a ljeti hladi.

- Boje birajte u skladu sa bojom puti, očima i kosom. Nepisano je pravilo koje uvijek pali da košulja treba biti u skladu sa očima, a gornji slojevi (veste i odijela) uvijek u boji puti i kose. Evo i primjera - ukoliko ste smeđokosi, žućkaste boje puti s plavim očima nosite nekoliko nijansi svjetliju ili tamniju boju košulje i tamno smeđe ili sivo odijelo.

- Modni detalji su u trendu, ali pripazite da ih izaberete s mjerom. Isto tako pazite da nosite jedan stil - cipele, kaiš i torba neka budu približno iste boje. Posebno je važan kaiš koji u muškom odijevanju dijeli tijelo na dva dijela i vizuelno čini puno prilikom stiliziranja. Sat je detalj s kojim ne možete pogriješiti. U formalnom looku nemojte ga kombinirati uz narukvice i naušnice.

- Način kombiniranja vječna je enigma u muškom odijevanju. Ukoliko niste sigurni šta se kako nosi, potražite savjet nekoga ko o tome više zna. Kad jednom naučite kako se šta kombinira u idućoj sezoni ćete već vladati svojim stilom.

- Trendovi su ono na šta je potrebno obratiti pažnju, ali ih ne treba slijepo slijediti i postati njima opterećeni. Uzmite ono što je u skladu s vašom ličnošću, ali i bontonom odijevanja. Primjera radi - tenisice ili oxfordice u kombinaciji s kraćim hlačama su trend, ali jesu li zaista primjerene za poslovni look 50-godišnjeg menadžera?!

- Cipele su druga stvar, koju po statistici, sagovornik vidi. Moraju biti u skladu sa odjećom, stilom kojeg nosite. Uvijek čiste i bez izlizanih peta ili potrganih pertli.

- Stil života ono je što definira vaš stil odijevanja, ali isto tako, u formalnom looku vaš životni stil se ne smije vidjeti. Šta to znači? Ukoliko ste strastveni vozač motora, a radite kao direktor neke kompanije, rokerske majice i kožne jakne ostavite za vikend izdanja.

- Dob se uvijek veže uz bonton odijevanja i neprimjereno je da otac 50-godišnjak i njegov 20-godišnji sin nose iste uske bijele majice i traperice. Lijepo izgledati i biti fit uvijek je poželjno i u srednjim godinama, ali odjeća koju tada nosite mora biti drugačija od tinejdžerske, bez obzira koliko vam dobro stoji.

- Karijera je ono što definira vaš stil odijevanja. Radite li u kompaniji u kojoj ste nadređeni, svojom odjećom to i pokažite. Isto tako ukoliko ste na nižem rangu poslovne skale, nemojte pretjerivati sa izborom odjeće.